Un centenar d’alumnes de l’Institut Joan Brudieu, de la Seu d’Urgell, han presentat oralment un total de 97 treballs de recerca, que han estat avaluats per 21 tribunals, formats per 44 professors i professores.
Una desena de les investigacions han tingut temàtiques relacionades amb la capital alt urgellenca o l’entorn. “Hi ha gent que fa coses molt lligades a qüestions de la Seu, que els són més properes, o amb l’entorn de la comarca i altres fan temes que no hi tenen res a veure”, segons explica Xavier Falcó, director del centre educatiu.
Temàtiques dels treballs de recerca
Els treballs han tingut algunes temàtiques, relacionades amb aspectes personals de l’alumnat, com una investigació sobre el vegetarianisme, redactat per Ivette Vilaseca, que tenia per objectiu “informar a la població, ja que vaig veure que la majoria no en sabien sobre el tema, a l’igual que jo”, segons explica la mateix autora.
L’alumnat també ha descobert que la recerca, que ha començat, té molt més recorregut. Com la investigació sobre les ‘Conseqüències de l’extinció de les glaceres del Pirineu’, de Biel Balcells, el qual afirma que “aquí les glaceres ja estan condemnades a l’extinció en les properes dècades, però a la resta del món hi queden moltes glaceres, d’on se’n pot extreure informació”.
De la mateixa manera passa al treball ‘L’ésser humà com a causant d’una sisena extinció massiva a la Terra’, elaborat per Jan Alfonso, que creu que la recerca es podria ampliar parlant de “com aconseguir diferents tipus de productes sense explotar de manera massiva, com es fa ara, o també fer cultius més ecològics”.
Les exposicions recuperen el públic
Les presentacions dels treballs han recuperat, enguany, la presència de públic; tot i que es mantenen algunes mesures implementades durant la pandèmia, com fer les exposicions en diferents aules i que es duguin a terme a la tarda.