REDACCIÓ (La Torre de Capdella).- Després de tres anys sense poder-se celebrar, l’Open Vall Fosca ha obert les inscripcions per a la seva 16a edició, prevista pel pròxim 18 de febrer. Tal com han explicat des de l’organització, en aquests moments, la zona ribagorçana-Vall Fosca és una de les poques als Pirineus on encara es troba neu en bones condicions per sobre dels 1900 metres. De totes maneres, l’organització espera més nevades per poder traçar un recorregut que permeti als participants gaudir de l’esquí de muntanya i de l’entorn i els paisatges d’aquest indret dels Pirineus, ubicat a l’entorn del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
El recorregut es definirà els dies previs de la cursa en funció de la meteorologia i del perill d’allaus. Com en les edicions anteriors, serà inèdit i els participants no el coneixeran fins al dia abans. En la darrera edició el 2019, es va realitzar un recorregut de 21 km, amb un desnivell acumulat d’uns 2.100 metres, i es va traçar per una zona segura al voltant de la zona de Rus.
Els participants van sortir de Sallente i van passar de la collada de Fontsobirana cap als estanys de Morera, Salado, Travessan, Francí i fins al Castell de Rus, i la tornada la van fer pel crestell de Rus i buscant el GR11 fins a Tapat, per acabar fent l’últim ascens per tornar a la collada de Fontsobirana i enfilar la baixada final a Sallente.
15 edicions de l’Open
Des de l’organització han destacat que la primera Travessa d’esquí alpinisme Pallars Jussà – Vall Fosca e sva fer el 1995 “amb pocs mitjans, molta il·lusió i un esperit de fer una travessa d’esquí alpinisme en estat pur”. En aquella primera edició, han afegit, van participar-hi 42 parelles “i es van posar les bases de la que ara és possiblement la travessa més popular del Pirineu dins d’aquesta modalitat”.
Durant aquests anys, esquiadors que ara formen part de l’elit de l’esquí-alpinisme han guanyat la cursa. Així, per exemple, el 2008, Kilian Jornet juntament amb Javier Martin, van ser els vencedors en categoria masculina, i en categoria femenina, ho va ser la també coneguda Mireia Miró amb Izaskun Zubizarreta.
L’èxit de l’Open Vall Fosca durant tants anys, l’augment d’esquiadors de travessa en general, i en concret també a la Vall Fosca, i les grans possibilitats que ofereixen les muntanyes del municipi, van fer que l’Ajuntament de la Torre de Capdella endegués un projecte d’esquí de muntanya i raquetes de neu. Aquest projecte va incloure la realització del mapa ATES, una eina que es pot consultar en línia i que classifica el terreny segons la seva exposició a les allaus.
A més, a partir de la cartografia ATES, es van dissenyar diferents itineraris d’esquí de muntanya que busquen un equilibri de dificultat física i tècnica, per poder donar resposta a un ampli ventall d’usuaris. Alguns dels itineraris seran també aptes per a fer amb raquetes de neu. Aquests itineraris es troben publicats al seu web.