J.F.D. (Tremp).- El Geoparc Orígens ha donat per inaugurada aquest dimecres al matí la seva nova seu situada al casc antic de Tremp, en un espai més obert al públic que busca fer més visible la seva tasca centrada en la conservació i divulgació del patrimoni i en el desenvolupament sostenible. Fins ara les oficines estaven ubicades en un espai cedit dintre l’Ajuntament de Tremp, i amb aquest canvi es pretén reforçar la imatge pròpia de l’organisme.
L’espai escollit, que ja fa mesos que estava operatiu, són els baixos de l’antiga Casa Potau, un edifici emblemàtic catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, que havia funcionat antigament com a botiga de queviures. “Fins ara les oficines passaven desapercebudes per la majoria de la població, i aquesta és una manera molt fàcil d’arribar a tothom”, ha subratllat la presidenta del Geoparc, Maria Pilar Cases.
El lloguer del local ha comportat també la seva rehabilitació, que s’ha fet conservant l’estructura original de pilars de pedra i de bigues de fusta. A més, està equipat amb un model energètic eficient que permet que hi hagi una renovació constant de l’aire sense perdre temperatura gràcies a l’aerotèrmia i a un sistema de recuperació de calor.
El que es busca amb aquesta nova oficina va en la línia d’altres accions que s’estan duent a terme per tal de situar el Geoparc en el mapa i en l’imaginari de la ciutadania i els visitants. El seu coordinador, Guillem Puras, ha explicat fins ara s’ha fet una tasca important per inventariar el patrimoni, i ara se’n vol potenciar la promoció, per exemple amb paquets turístics on s’incloguin rutes i visites. En aquest sentit, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, present a l’acte, ha volgut ressaltar l'”oportunitat econòmica” que suposa el reconeixement de la zona per la UNESCO de cara a impulsar un “turisme sostenible que busqui espais amb una peculiaritat pròpia”.
Museu virtual pel 2023
Una de les noves maneres per conèixer el Geoparc serà a través de la realitat virtual i augmentada. De cara al 2023 es preveu tenir a punt el projecte ‘Vigeocult’, un museu a l’aire lliure que permetrà veure de manera immersiva l’evolució en el temps de diferents espais des d’una perspectiva geològica, paleontològica i cultural. Per dur-lo a terme, recentment s’ha incorporat a l‘equip de treball Xavier Costa Badia, doctor en Cultures Medievals per la Universitat de Barcelona.
Aquesta iniciativa, pionera a Catalunya, s’emmarca en el programa del Ministeri de Ciència i Innovació i compta amb fons de la Unió Europea Next Generation, a més de la participació del grup de recerca Geomodels de la Universitat de Barcelona, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i l’empresa Digivisión.