GUILLEM LLUCH TORRES (Puigcerdà).- Les entitats beneficiàries de la donació de 7,2 milions d’euros per part del veí de Puigcerdà, Joan Bonada Corretjans, mort fa dos anys, preparen un acte d’homenatge i agraïment. Recordem que, tal com avançaven Pirineus Digital i Pirineus TV aquest dimarts, Bonada, que va fer fortuna com a empresari a Veneçuela, va deixar establert que el 75% de la seva herència es destinés a la Residència de Puigcerdà i a l’Hospital de Cerdanya. En aquest sentit, la primera entitat ha rebut 3,3 milions d’euros i la segona, 3,9.
L’alcalde de Puigcerdà i president de la Fundació Hospital de Puigcerdà -de qui depèn la residència-, Albert Piñeira, ha volgut expressar l’agraïment en nom de la institució per aquesta donació. “És molt d’agrair que una persona se’n recordi dels seus orígens i deixi una quantitat tan important per a finalitats socials, ja que al final aquests diners serviran per ajudar als més necessitats”, ha destacat.
Piñeira també ha posat en valor que els diners donats representen un percentatge molt important de l’herència total de Bonada, un 75%. La donació s’ha fet efectiva uns mesos després que morís l’esposa de Bonada, Maria Rosa Enrich Gimeno, tal com va deixar establert el donant.
Un veí de Puigcerdà deixa en herència 7,2 MEUR a la Residència i a l’Hospital de Cerdanya
En el cas de la Fundació Hospital de Puigcerdà, Piñeira ha detallat que l’herència i el traspàs dels diners els van rebre la setmana passada i els van acceptar en una reunió extraordinària del Patronat. En el cas de l’Hospital de Cerdanya, l’acceptació es farà el pròxim 13 de gener, en la reunió que té prevista el Consell d’Administració.
Un cop feta aquesta segona acceptació, Piñeira ha avançat que s’organitzarà un acte de reconeixement a Bonada i Enrich, així com als seus familiars. L’acte l’organitzaran l’Ajuntament de Puigcerdà, la Fundació Hospital de Puigcerdà i l’Hospital de Cerdanya.
Empresari a Veneçuela
Recordem que, tal com explicava aquest dimarts a Pirineus Digital i Pirineus TV un dels parents de Bonada, Joan Barnola, el seu tiet besavi “va marxar de Puigcerdà amb vint anys, literalment sense res, just després de la Guerra Civil” i es va establir a Veneçuela. Allà va fer fortuna amb diversos negocis, tot i que el principal va ser la creació d’una fàbrica on elaborava capses de cartró per a medicaments.
Bonada, que era el petit de nou germans, va viure a Veneçuela fins més enllà dels 80 anys, quan va tornar al Pirineu. La darrera dècada de la seva vida la va passar a cavall entre Andorra i Puigcerdà. A la Vila, de fet, s’hi estava quatre o cinc mesos l’any, fins que va morir a l’edat de 92 anys.