JOFRE FIGUERAS DOY (La Seu d’Urgell).-Diversos balcons del centre històric de la Seu d’Urgell s’han convertit aquest dissabte en escenaris musicals amb la proposta ‘Nadales des dels balcons’, en què diferents músics han interpretat cançons típiques d’aquestes dates obertes al públic del carrer. Es tracta de la primera acció d’un nou festival batejat com ‘Cultura als balcons’, que neix amb la voluntat de portar diferents expressions artístiques als balcons de la ciutat durant tot l’any.
Com ha explicat el seu impulsor, el músic Ivan Caro, l’objectiu és “que hi hagi cultura en diferents racons de la Seu en un escenari natural com són els balcons”, i alhora “donar a conèixer espais de la ciutat i donar vida al comerç”. “Fa anys en una estada a Porto vaig veure que feien fados als balcons, això va quedar guardat al meu cap i ara he volgut presentar-ho a la Seu”, explica.
En aquesta primera activitat, que ha servit com a prova pilot del projecte, s’han aprofitat les festes nadalenques com a temàtica de les cançons, en el marc del programa ‘El Món Màgic de les Muntanyes’. Així, s’han dut a terme tres petits concerts de música clàssica i tradicional des de tres balcons: al carrer del Canonges número 64, a la merceria Cal Bundancieta i a la plaça del Patalín. Els intèrprets han sigut Isabel Travé i Jaume Barnaus, el grup Clavellina d’Aire, i Anna Pasques i Pau Casassas. Les cantades han estat seguides per nombroses persones, tant les que venien per l’ocasió com d’altres que s’hi han trobat passejant pel carrer.
Després d’aquesta primera proposta del festival ‘Cultura als balcons’, els promotors han explicat que ja pensen en properes activitats de més disciplines, com ara els contes o la poesia. Aquesta primera edició ha estat organitzada per Ivan Caro i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.
Nou format del Mercat de Nadal
D’altra banda, durant tot el cap de setmana també té lloc al Passeig Joan Brudieu el Mercat de Nadal, que enguany canvia de format i en comptes de celebrar-se en diferents dissabtes durant les festes, s’ha concentrat en dos dies. L’Ajuntament ha decidit agrupar els dies del mercat “perquè les parades es puguin situar en aquests stands diferents”, segons ha explicat la regidora de fires i mercats, Mireia Font. El mercat compta amb parades d’artesans locals, de la comarca i alguns vinguts d’arreu de Catalunya.
A aquesta iniciativa també es va sumar la Unió de Botiguers de la Seu d’Urgell, que habitualment organitzava el Mercat de la Fada del Quer el dia 6 i aquest any ho ha fet el dia 8, per ser més pròxim al cap de setmana.