REDACCIÓ.- El Pallars Sobirà disposarà pròximament de dos espais per ajudar i donar visibilitat als petits productors agroalimentaris del territori. Així s’ha donat a conèixer en una jornada organitzada a finals de la setmana passada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vall Cardós, dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
En aquest sentit, un dels temes que ha quedat palès amb aquesta jornada ha estat la necessitat de disposar d’equipaments per donar suport als productors i artesans del Pallars. En el decurs de l’activitat s’ha pogut conèixer de primera mà les experiències de diverses entitats que s’han constituït per promoure els productes locals de proximitat, l’evolució de les seves estratègies i efectes sobre el teixit de productors i artesans del territori.
La jornada ha facilitat l’intercanvi d’idees i vivències entre els productors, els gestors de les entitats i els responsables de la comercialització dels productes, finalment també consumidors d’aquests. La importància de promoure espais de col·laboració i teixir complicitats amb els restauradors i botigues del territori ha estat una constant al llarg de tota la jornada, tal com han explicat des del Parc Natural. Aquests, afegeixen, permeten fer front als reptes que tenen els petits productors i artesans per competir amb les grans empreses.
En aquest sentit, en la jornada s’ha apuntat que facilitar la visibilitat del producte local és imprescindible perquè els consumidors els coneguin i valorin en la seva justa dimensió, ja que habitualment són elaborats amb una petjada de carboni i ambiental molt més reduïda, i tenint cura del territori el qual ajuden a conservar i protegir.
Casa Bringué i la Boïga
Justament, en la cloenda de la jornada s’han presentat dos projectes d’equipaments que s’han projectat a la vall de Cardós i que van en aquesta línia. Es tracta, d’una banda, de la remodelació de Casa Bringué, a Ginestarre, i, de l’altra, de la Boïga, a Ribera de Cardós.
Tal com han explicat des del Parc Natural, Casa Bringué comptarà, entre altres elements dinamitzadors, amb un obrador compartit on els petits productors locals que no en disposin podran elaborar els seus productes per després comercialitzar-los amb l’aplicació d’un preu públic. A la Boïga, mentrestant, es proposa la creació d’un aparador des del qual conèixer tots els productes agroramaders elaborats al territori, així com gaudir els plats elaborats amb els seus productes a través d’un espai de tast.
Tots dos espais han estat celebrats pels participants en la jornada que, segons el Parc Natural, ha demostrat “la necessitat d’aquests equipaments per impulsar l’activitat agrícola i ramadera del territori i la importància que tenen per fer costat a les explotacions, elements clau del paisatge pirinenc on s’integren, i sense les quals no és possible la conservació dels valors culturals i naturals”.