M.B.F. (Port Ainé).- El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha inaugurat aquest divendres i la temporada d’hivern de les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) assistint a l’obertura de la de Port Ainé. Des d’allà ha expressat “el compromís com a Govern amb el desenvolupament del Pirineu, amb l’equilibri territorial i amb la generació de més i diversos pols d’atracció i majors oportunitats de vida”, perquè “les estacions no són només d’hivern, són de muntanya”. En aquest sentit, ha afegit que “el nostre compromís amb el bon funcionament de les estacions de muntanya també és global, amb la desestacionalització i la sostenibilitat”.
El conseller també ha volgut posar en valor que “les estacions de Ferrocarrils són un bon exemple de gestió eficient i professional; són una indústria esportiva oberta tot l’any que dona feina de manera directa o indirecte a unes 3.000 persones”. A més, “quant a la sostenibilitat, treballem des de la consciència d’emergència climàtica, utilitzant un sistema de cicle de l’aigua tancat, que ja ha reduït el seu consum un 27% i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle un 66%, amb el compromís d’arribar a les zero emissions a les estacions d’FGC l’any 2030”, ha manifestat el titular de Territori.
Per la seva banda, el nou president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Toni Segarra, ha assegurat que “ens mantenim fidels al nostre compromís amb el territori per contribuir a la millora i a la generació d’oportunitats de l’entorn”. “Cada any treballem i invertim perquè les nostres estacions puguin millorar el seu producte i mantenir aquesta oferta que tants beneficis reporta al seu entorn”, ha afegit.
En la línia de l’eficiència energètica, Segarra ha apuntat que “hem intensificat l’ús d’energies renovables (geotèrmia, biomassa, hidroelèctrica, solar…), la descarbonització del parc de vehicles, l’ús d’enllumenat de tecnologia LED i el control de la temperatura als edificis, entre moltes altres mesures”. Enguany, ha afegit, “durant la temporada de neu, actuarem com a estacions dinàmiques, amb mesures variables i adaptades a cada equipament turístic per estalviar consum energètic”.
Un circuit intern d’aigua
En relació a les crítiques expressades fa uns dies per Stop Jocs Olímpics, relatives al fet que es consumeixi aigua en un any de sequera per produir neu, Segarra ha remarcat que les estacions d’FGC funcionen amb un circuit intern, amb aigua provinent de la pluja. Aquesta, ha afegit, s’emmagatzema durant l’any i que s’utilitza a l’hivern per produir neu, de manera que no n’agafen de la xarxa pública.