JUDIT PUJOL ODÉN (Coll de Nargó).- Les restes fòssils de tortuga marina trobades el 2016 a Coll de Nargó corresponen a una nova espècie, tal com confirma l’estudi que s’acaba de publicar a la revista Scientific Reports per part de personal de l’Institut Català de Paleontologia de Catalunya-Miquel Crusafont, del Museu de la Conca Dellà i de la universitat txeca de Masaryk.
Un dels investigadors de l’Institut Català de Paleontologia, Òscar Castillo, ha explicat que han batejat, la tortuga marina, que és la més gran d’Europa i la segona del món, per les seves dimensions: li han posat a Leviathanochelys aenigmatica. El nom, ha detallat Castillo, “ve donat, d’una banda, de la morfologia gegantina que té, com el Leviatan, que és aquesta criatura gegant de la Bíblia; i, de l’altra, la part d’enigmàtica és perquè el conjunt de característiques morfològiques fan que sigui un enigma saber com era”.
L’estudi, realitzat per quatre investigadors, posa sobre la taula noves característiques de l’animal, que presenta unes projeccions òssies lligades a la musculatura, per controlar moviments relacionats amb el sistema respiratori.
Els fòssils tenen una antiguitat de 83 milions d’anys, quan la zona de Coll de Nargó era mar. A través de la troballa de la pelvis i un fragment de la closca, els investigadors han pogut estimar que la longitud de l’animal seria d’uns 3,7 metres de llarg.
En aquest sentit, el director de l’Espai Dinosfera, Àngel Galobart, ha remarcat que “eren unes tortugues el doble de les que tenim actualment, uns animals que per les dimensions i pel que hem vist als ossos, podien baixar a molta profunditat, tenint en compte que el que teníem aquí era un mar consistent i profund”.
Les restes fòssils seran exposades de forma permanent a l’Espai Dinosfera i ja es treballa en una rèplica de l’exemplar per visibilitzar les mides reals.