REDACCIÓ.- El web del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha incorporat un nou apartat destinat al turisme ornitològic o ‘birding’, un espai mitjançant el qual vol transmetre als usuaris l’àrea excepcional que representa el Pirineu i les Terres de Lleida pel que fa al turisme ornitològic i el fet que durant qualsevol època de l’any i en un viatge curt, en temps i distància, en aquests dos territoris s’hi poden observar una gran varietat d’espècies d’ocells, incloses algunes de les espècies més rares d’Europa.
El nou apartat se centra, doncs, en una activitat ecoturística en auge en el món de les experiències turístiques, i els visitants hi podran trobar una informació completa d’una cinquantena d’aus que tenen tota, o bona part, de la seva població al Pirineu i les Terres de Lleida. Per facilitar la programació d’estades i experiències, la web ofereix informació d’empreses que operen a les demarcacions de Ponent i l’Alt Pirineu i Aran, oferint experiències ornitològiques, així com una relació d’allotjaments i establiments d’hostaleria preparats per acollir les necessitats del visitant.
La pàgina també inclou un cercador d’una cinquantena d’espècies. Per a cada ocell s’ha elaborat una fitxa que conté una descripció bàsica i dades per localitzar-lo, a més de la fotografia i la possibilitat de sentir el so de l’au. Finalment, s’afegeix un llistat dels principals espais naturals on anar a observar les diferents tipologies d’aus, com ara el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i les àrees amb una significació especial per a l’observació de les aus, com la serra de Boumort, el Montsec, l’embassament d’Utxesa, l’estany d’Ivars i Vila-sana, la zona de la Terreta, els secans de Lleida, el curs baix del riu Segre i l’Aiguabarrreig del Segre-Ebre-Cinca, entre altres indrets.
Des del Patronat han apuntat que “el Pirineu i les Terres de Lleida són una àrea excepcional per al turisme ornitològic o ‘birding’, ja que concentren la major part de la diversitat d’ocells que existeixen a Catalunya, distribuïts en un ampli territori i per tota una tipologia ambiental que abraça des dels Pirineus fins a l’Aiguabarreig de l’Ebre, el Cinca i el Segre, una àrea que allotja també els únics llocs esteparis del país i on trobem, al llarg de l’any, algunes de les aus difícils de contemplar, no sols del nostre país sinó també d’Europa”.
De les 8.600 espècies d’ocells conegudes arreu del món, a Catalunya n’hi ha presents unes 400, de les quals el 90% es poden observar al llarg de tot l’any a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, algunes de manera exclusiva com ara el sisó, la perdiu blanca i el trencalòs, entre d’altres.