REDACCIÓ (Sant Julià de Lòria).- Amb la voluntat de fer front a la crisi energètica, el Comú de Sant Julià de Lòria ha presentat aquest dilluns una ordinació que aquesta setmana aprovarà el consell de Comú i que té com a objectiu permetre als particulars de la parròquia recollir llenya dels boscos de manera gratuïta per tal que puguin utilitzar-la per escalfar les seves llars. El cònsol major lauredià, Josep Majoral, ha manifestat que es tracta d’una prova pilot que s’iniciarà durant aquesta temporada de tardor-hivern i que podrà continuar en el temps segons la demanda de la ciutadania. A més, l’acció també contribuirà al manteniment de la neteja dels boscos i a la preservació de la biodiversitat, segons recull l’Agència de Notícies Andorrana (ANA).
El projecte es posa en marxa gràcies a la col·laboració d’Andorra Recerca i Innovació (ARI), qui s’ha encarregat d’identificar aquelles zones i arbres que podran ser talats pels particulars. En concret s’han marcat cinc espais d’un metre cúbic cadascun i cada ciutadà podrà sol·licitar fins a un màxim de tres metres cúbics de llenya. La zona de recollida s’ha ubicat principalment a la carretera de la Rabassa per tal de facilitar l’accés dels vehicles.
Cada perímetre compta amb diferents marques que permeten identificar quins són els arbres que es poden talar i quins no. En aquest sentit, Majoral ha manifestat que cada individu serà responsable del ‘lot’ que li hagi tocat, ja que es preveuen sancions d’entre 100 i 1.500 euros per a les persones que tallin els arbres incorrectes.
Pel que fa als tràmits per aconseguir la llenya, en un primer moment, els ciutadans s’hauran de dirigir al Servei de Tràmits del Comú i omplir un formulari fent la sol·licitud escaient, la qual rebrà una resposta en un termini d’entre dos i tres dies. Un cop es rebi el resultat favorable, la persona ja es podrà adreçar a l’espai que se li ha assignat i recollir la llenya que consideri necessària.
Totes aquelles branques que no es puguin aprofitar com a llenya s’hauran de deixar al peu de la carretera per tal que posteriorment siguin triturades pel departament de boscos i reutilitzades com a fertilitzant. Cada ciutadà podrà fer fins a un màxim de tres sol·licituds.
El procés de recollida de llenya l’haurà de fer de manera individual cada persona, malgrat que una vegada a la setmana tècnics del comú revisaran els espais per tal de comprovar que no hi hagi hagut cap incompliment de les normes. A hores d’ara, però, la corporació no té identificades quantes persones es poden sumar al projecte, tot i que Majoral ha manifestat que en cas de necessitat es pot ampliar l’espai de recollida sense inconvenients.
Paral·lelament, des del comú s’ha anunciat la posada en marxa d’una campanya de comunicació mitjançant l’enviament d’un díptic a les llars informant d’aquesta prova pilot. La campanya començarà una vegada l’ordinació hagi sortit publicada al BOPA el dimecres de la setmana vinent.