MERITXELL BELLERA FRANCÈS (Tremp).- Aquest dilluns dia 10 d’octubre ha estat el Dia de la Salut Mental. Per tal de commemorar el dia i visibilitzar els diferents trastorns que massa vegades queden amagats per por a l’estigma, la Taula de Salut Mental del Pallars Jussà, amb la col·laboració dels Serveis Educatius comarcals, han organitzat diverses actuacions, enguany centrades als centres educatius.
La coordinadora de Serveis Socials del Pallars Jussà, Maria Àngels Cortés, ha explicat que “els primers anys treballàvem molt cap endins de la Taula, entre els professionals, tenint en compte les persones i els familiars, però era tot més intern; després sí que es va veure la necessitat de fer un treball més cap a la societat per fer una feina de socialització i lluita contra l’estigma social”. És a partir d’aquí, ha afegit, “que s’han començat a fer aquests actes més universals, oberts a tota la població”.
En aquest marc, a totes les aules de la comarca s’ha començat la jornada llegint un breu text que explica l’objectiu del Dia Mundial de la Salut Mental i s’ha passat un curtmetratge per donar peu a establir un diàleg sobre aquesta temàtica.
També s’ha fet un taller per als cursos superiors de l’institut. L’activista i membre de la Taula de Salut Mental, Flors Moreno Aguiar, ha explicat que “els condueixen uns talleristes que venen de l’entitat ‘Amb experiència pròpia’ i que són activistes per la salut mental que fan un taller d’una hora i escaig”. En aquesta ocasió, s’han realitzat als cursos de segon de Batxillerat dels instituts de la Pobla de Segur i Tremp, així com a segon del grau d’Auxiliar d’Infermeria. Moreno ha detallat que l’objectiu ha estat “treballar prejudicis, combatre l’estigma i que siguin un espai on els alumnes puguin fer reflexions de la temàtica”.
Divendres, dins del cicle “el Projector”, ja es va passar el curtmetratge “MOMO – el vol del núvol” i el reportatge “El desequilibri perfecte”. En acabar va tenir lloc una taula rodona on hi van participar algunes de les protagonistes de les peces.
Finalment, aquest dilluns a la tarda, des de l’Ajuntament de Tremp, s’ha organitzat la projecció del curtmetratge Diluvio, de Gaia Iglesias, amb la col·laboració de Lluna Iglesias, i una taula rodona per parlar d’estigma i salut mental amb professionals de diferents sectors, familiars i persones amb experiència pròpia.
Activitats a l’Alta Ribagorça
El Dia Mundia de la Salut Mental també s’ha commemorat en altres comarques de l’Alt Pirineu i Aran. A l’Alta Ribagorça, per exemple, s’ha fet la lectura d’un manifest a la porta del Consell Comarcal, així com la inauguració de l’exposició ‘Salut Mental i vida’ a càrrec de Gemma Gallart. Per la tarda prop d’una quarantena de persones han participat en la caminada popular.