El Museu de Llívia exposarà al públic les quatre farmacopees que han estat restaurades aquests últims mesos al taller de Berta Blasi, situat a Tiana, i que, aquest divendres, han estat lliurades i retornades al museu. Són quatre volums importants i valuosos —en algun cas, exemplars poc comuns— que en el seu dia havien format part de la biblioteca de la família Esteva i que avui són custodiades i guardades a l’arxiu de la institució llivienca, juntament amb la resta del llegat de la farmàcia Esteva.
Els llibres han estat retornats amb una memòria que detalla el procés de restauració que s’ha practicat a cada volum. A grans trets i de forma molt genèrica: documentació, neteja, consolidació de l’enquadernació, i consolidació d’estrips. Les memòries recomanen, a més, paràmetres per a la conservació preventiva, destaquen consells de manteniment i seguiment —s’hi adjunta un quadre per a futures anotacions i controls que permet saber la data i el responsable que ha fet el seguiment— i aconsellen sobre la consulta i la manipulació d’aquests volums. Per completar la informació, les memòries inclouen fotografies de l’abans i els després de la intervenció de restauració.
El director del Museu de Llívia, Gerard Cunill, ha explicat que la voluntat del museu és exposar aquests i altres volums, inicialment en una exposició temporal, per tal de donar a conèixer un fons documental que es conserva, però que té poca visibilitat. “A mitjà termini, ens proposem que aquest valuós patrimoni documental llivienc formi part de l’exposició permanent”, ha afirmat Cunill
Aquestes farmacopees restaurades són compendis farmacològics del segle XVIII que, en el seu conjunt, reflecteixen el debat mèdic que es va produir en aquella època entre els moviments d’una farmàcia antiga i la farmacologia més moderna. Les farmacopees són volums que recullen les normes oficials de l’època pel que fa a la preparació de medicaments; expliquen la feina del farmacèutic i, fins tot, ens acosta a la mentalitat dels professionals d’aquell moment.
Aquests han estat els primers llibres que surten del museu per a ser restaurats des que el 2017 es va poder recuperar el llibre Ferrat de Llívia i el receptari de la farmàcia Esteva. El fons del Museu de Llívia consta de més de 400 volums.
La restauració de les quatre farmacopees va ser encarregada a Berta Blasi, conservadora i restauradora, amb taller a Tiana, amb una llarga trajectòria i solvència contrastada. Els quatre volums han estat aquests últims mesos al taller de Tiana i aquest divendres, ja restaurats, han recuperat el seu hàbitat natural.