La Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà ha acollit aquest dimecres la segona conferència del cicle “A l’estiu, recerca’t”, que sota el títol “Prediccions econòmiques de la Cerdanya”, ha ofert l’economista cerdà Joan Pujol. El conferenciant ha mostrat i analitzat una bateria de dades recents sobre l’economia cerdana que expliquen la situació actual i ha fet projeccions de futur.
Un dels aspectes que ha destacat és que el PIB de Cerdanya és dels més baixos de Catalunya i també menor que el de l’Alt Pirineu. Ve baixant des de la crisi del 2008 i encara no s’ha recuperat. En aquest sentit, Pujol ha assegurat que es preveu que continuï baixant.
També ha analitzat el Valor Brut Afegit (VAB) dels diferents sectors productius. Així, ha indicat que el sector primari està sota mínims i tendeix a decréixer encara més, com a tot el país. El sector secundari és molt inferior al de Catalunya i al de l’Alt Pirineu i es va abandonant a causa del turisme. Pel que fa a la construcció, és molt més alta que la mitjana catalana i pirinenca i retroalimenta a altres sectors. Això, però, dificulta la diversificació econòmica i els guanys solen marxar de la comarca. A més, està limitat a la superfície disponible que queda per edificar i provoca preus elevats de compra i de lloguer d’habitatges.
El sector terciari, orientat bàsicament al turisme, ha indicat que és qui s’emporta la major part del pastís a Cerdanya. L’oferta està molt condicionada per les segones residències. Creu que no s’ha de demonitzar el turisme, però que cal diversificar l’oferta i desestacionalitzar-la. La tendència és que l’any 2030, aquest sector representi el 90%, ja que els altres sectors tendeixen a la baixa.
Pel que fa a la renda familiar disponible, ha apuntat que aquesta és similar a la de l’Alt Pirineu, però força inferior a la mitjana catalana. “No som pas rics i a sobre hem de conviure amb preus molt elevats”, ha apuntat.
Altrament, ha indicat que el mercat laboral es troba en bones condicions generals. “Va molt bé, excepte quan hi ha crisis, ja que llavors, la cosa s’inverteix”, ha afegit. Pel que fa al deute dels ajuntaments ha assegurat que és acceptable, excepte el de Puigcerdà que és una mica elevat, però no preocupant.
L’Alt Urgell i el Solsonès com a exemples
Pujol també ha apuntat algunes possibles solucions, com el PAS (Pla Sectorial de Turisme de la Cerdanya 2019-2023), però cha onsiderat que són mesures molt a curt termini i que cal pensar a llarg termini. Així, ha posat com a exemples l’Alt Urgell i el Solsonès.
Per Pujol, les administracions públiques han d’ajudar, especialment pel que fa a l’habitatge de protecció oficial, però ha remarcat que no poden solucionar tots els problemes i que el sector privat i la societat han de fer també els deures.
Finalment, sobre la producció artesanal de productes locals, ha assegurat que el que cal és que Cerdanya produeixi no només qualitat, sinó quantitat, per poder exportar i ser competitiva.