52 noves escoles bressol en entorns rurals entraran en funcionament aquest curs vinent, 3 d’aquestes a la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran: concretament a Peramola, Josa i Tuixent i Ribera d’Urgellet. Així ho ha anunciat, Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d’educació del Govern de la Generalitat, que ha presentat els resultats del Pla d’integració de l’etapa inicial a l’escola rural. “Farà que tots els municipis del país, independentment del número d’alumnes com a màxim aportin 5.000 euros anuals”.
El centre educatiu a Peramola
L’alcaldessa del municipi, Gemma Orrit, reclama la renovació de l’equipament, ja que les instal·lacions de l’escola Sant Miquel – ZER Narieda de Peramola, fa més de 60 anys que no han canviat. “Fa temps que estem treballant amb el departament d’educació perquè això sigui una realitat. Avui sembla que ho han vist tots, que ens fa falta l’escola, de fet ja fa 10 o 12 anys que s’havia dit que l’escola s’havia de fer i no s’ha mogut res. Espero que a partir d’ara es tiri endavant”.
Des de l’Associació de Famílies d’Alumnes es mostren contents amb la mesura, perquè fins ara la única opció era portar els infants a escoles bressol de municipis propers, però a aquesta solució s’hi sumava una altra problemàtica, com explica Xavier Soldevila, representant de l’AFA: “els has de portar en cotxe perquè ja no és el transport públic, que en general acostuma a ser no desastrós però complicat; aquí tenim el problema amb el transport escolar”.
Nou espai a Peramola per a l’escola bressol
L’escola bressol, que a partir de setembre comptarà amb dos infants, s’ubicarà en un espai nou de 25 metres quadrats, les obres del qual ja han començat aquesta setmana i s’espera que estiguin llestes al setembre.
Més enllà de l’educació
Aquesta acció té per objectiu dinamitzar el territori i diversificar-ne l’economia amb l’objectiu “d’aconseguir igualar el màxim possible les condicions de vida entre aquests territoris i els de les zones urbanes, per facilitar evidentment que la gent pugui viure-hi”, segons explica la consellera d’alimentació, agenda rural i acció climàtica, Teresa Jordà.
El projecte també servirà per avançar en una transformació verda, feminista i social, que detalla la consellera de la presidència, Laura Vilagrà: “l’aposta per la gratuïtat de l’I2 i per l’escola bressol rural de forma extensa arreu del país formen part d’aquesta transformació”.