La tercera campanya realitzada al jaciment arqueològic del pati de Les Monges, a la Seu d’Urgell, ha permès delimitar la gran plaça empedrada, dels segles XVII – XVIII, la qual ja s’havia documentat en fases de l’excavació anteriors. A més a més, l’actuació també ha localitzat diversos murs i un forn de terrissaire del segle XVI.
El regidor de Patrimoni Cultural del consistori urgellenc, Carlos Guàrdia, posa en valor la informació sobre l’evolució urbanística que ha aportat aquesta nova intervenció: “juntament amb el tram de muralla localitzat l’any passat, s’ha trobat una part del mur oriental del baluard del segle XVII que se situava en l’extrem nord-oest del recinte defensiu de la ciutat”.
Localització del sistema defensiu
En aquesta tercera fase també s’ha descobert més tram del llenç de muralla baix medieval, que ja suma més de quinze metres lineals. El baluard localitzat del segle XVII, juntament amb un fortí similar, configuren els dos “”baluartillos” bastits el 1674, que s’esmenten en l’obra ‘Discurso general…’ del general Ambrosio Borsano, quan es refereix a les fortificacions de la Seu d’Urgell.
El responsable de la intervenció, l’arqueòleg Òscar Augé, afirma que la troballa afegeix més valor al jaciment, ja que s’hi pot identificar el sistema defensiu i poliorcètic de la ciutat, des de la Baixa Edat Mitjana fins a l’Època Moderna. Aquest fet permetrà definir millor el traçat de l’antic clos emmurallat i la localització de vestigis associats a la fase medieval.
Visites durant l’actuació
Més de 200 escolars de diferents centres educatius de la capital alt urgellenca han visitat el jaciment durant aquesta tercera fase de l’excavació, per conèixer de primera mà, la feina que desenvolupa l’equip d’arqueòlegs.
La Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, ha visitat el jaciment per conèixer la feina realitzada al llarg de les diferents campanyes.
El jaciment com a promoció turística
La voluntat de l’ajuntament urgellenc és museïtzar les restes i posar-les en valor, per integrar-les en el projecte de promoció turística de La Seu Medieval, amb l’objectiu que tant la ciutadania urgellenca com els turistes, puguin conèixer el passat de la ciutat.
Des del consistori ja s’ha contactat amb diferents despatxos d’arquitectes per fer una primera valoració i proposta museística de l’espai, per trobar una solució arquitectònica que permeti preservar els vestigis i estructures descoberts de les inclemències meteorològiques. Mentrestant, el jaciment s’ha tapat amb lones per protegir-lo de cara a noves campanyes d’excavació.