Aquests darrers dies han començat les excavacions en un jaciment nou, al municipi de Coll de Nargó, que va ser descobert fa un any. Els primers estudis mostren una zona amb moltes petjades, tret diferencial a la zona, ja que fins ara s’havien trobat restes d’ous de dinosaures majoritàriament.
Després d’una neteja superficial al terreny, els experts treballen amb la hipòtesi que sigui un dels jaciments més antics de Catalunya, si es confirma el tipus de dinosaure. L’investigador de l’Institut Català de Paleontologia, Bernat Vila, ha indicat que podrien ser “petjades dels dinosaures de bec d’ànec i, si es confirmés aquest extrem, estaríem parlant d’un dels jaciments amb petjades més antics de drosaures, és a dir aquests dinosaures a vegades quadrúpedes, a vegades bípedes i que eren herbívors”.
Vila ha indicat que aquesta és una possibilitat, però ha afegit que “altres petjades recorden les dels grans dinosaures sauròpodes, que són els que van pondre els ous a Coll de Nargó; en tot cas estem davant d’un jaciment que és dels primers dins d’aquesta evolució dels últims dinosaures europeus”.
L’excavació es durà a terme aquest mes de juny i s’establiran més accions segons les troballes que es realitzin. La idea, és que un futur es pugui visitar i s’incorpori com un complement més a la Dinosfera.
En aquest sentit, el seu director, Àngel Galobart, ha apuntat que “s’ha intentat anar creixent a mesura que la recerca que fem ha anat creixent: en el seu moment vam col·locar un petit cocodril que havíem trobat, l’any passat vam estar restaurant un nou niu de dinosaures, ara estem preparant una tortuga gegant que s’ha trobat i aquest jaciment ens pot servir per complementar la visita que es faci al museu”.
Una vegada s’identifiquin totes les petjades s’estudiarà si hi ha un rastre i amb tècniques de fotogrametria es crearà un model 3D per confirmar la hipòtesi dels experts.