La Generalitat ha decidit ajornar les consultes sobre els Jocs Olímpics d’hivern que s’havien de celebrar el pròxim 24 de juliol a l’Alt Pirineu i Aran, d’una banda, i al Berguedà, el Ripollès i el Solsonès, de l’altra. El motiu és el retard que porta tot el procés, després del desacord amb l’Aragó. Tot plegat ho ha comunicat aquest divendres al matí en una roda de premsa la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha comparegut acompanyada de la coordinadora de la candidatura per part de la Generalitat, Mònica Bosch. Tot i que no ha volgut donar una data concreta per a la nova convocatòria, Vilagrà ha descartat l’agost, de manera que tot apunta que les consultes es farien a la tardor.
Vilagrà ha explicat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no signarà aquest divendres, tal com estava previst, el decret de convocatòria de les consultes. Aquestes, ha afegit, es convocaran quan la Generalitat conegui quina candidatura presenta finalment el Comitè Olímpic Espanyol (COE). Es farà així, ha explicat Vilagrà “per respecte a la ciutadania”, ja que “les persones que votaran han de tenir tota la informació sobre la candidatura, i ara mateix no la tenim”. La consellera ha volgut deixar clar també que “el Govern segueix compromès amb la capacitat de decisió del Pirineu”, però ha insistit que votant el 24 de juliol, “els seus veïns i veïnes no tindrien prou informació”.
Per tot plegat, Vilagrà ha demanat al COE “tancar el més ràpidament possible la candidatura, perquè no podem permetre’ns aquesta indefinició”. Quan això passi, ha afegit, “activarem els mecanismes per fer la consulta el més ràpidament possible”.
Respecte al trencament de l’acord, Vilagrà ha deixat clar que el Govern mai s’ha aixecat de la taula de negociació i que, en el seu moment, va donar suport a la proposta tècnica que es va acordar entre totes les parts, ja que “sumava les diferents capacitats de cada vall pirinenca” i “prioritzava l’aspecte esportiu”. Tot i això, ha lamentat que “interessos polítics”, referint-se al govern de l’Aragó, fessin descavalcar aquell acord.
La consellera ha insistit que la Generalitat “està preparada per acollir uns Jocs Olímpics” i “sempre ens hem posat a disposició del COE” per fer-ho tant en solitari com “de forma col·laborativa. El president del COE, Alejandro Blanco, però, ja va remarcar aquest dimecres en roda de premsa que no contempla una candidatura de Catalunya en solitari.
Vilagrà: “això no va de ‘reencuentro'”
Vilagrà també ha aprofitat per deixar clar que la candidatura conjunta amb l’Aragó “no va de ‘reencuento’, sinó de presentar una candidatura competitiva i guanyadora”. Aquestes paraules arriben després que aquesta setmana, el president de l’Aragó, Javier Lambán, expliqués que des de l’Estat espanyol es va voler propiciar una candidatura olímpica conjunta entre Catalunya i l’Aragó perquè l’independentisme català “tornés a la pleta constitucional”.
Lavaquiol: “és difícil treballar si a mitja partida et canvien les regles del joc”
Des de la plataforma Stop JJOO han reaccionat a aquest anunci demanant, de nou, que la Generalitat es retiri del projecte olímpic. En una compareixença al Parlament, el seu portaveu, Bernat Lavaquiol, ha insistit en el missatge que han anat llançant aquests darrers dies des de la plataforma: que el Comitè Olímpic Internacional no donarà els Jocs Olímpics d’hivern a la candidatura pirinenca “perquè no hi ha acord polític ni pau social”.
En aquest sentit, ha dit que “no s’ha d’arribar a la consulta, perquè és un projecte fracassat” i ha tornat a demanar a la Generalitat “que tota la despesa que s’està invertint en aquest despropòsit passi a invertir-se en les necessitats de la gent del Pirineu, en infraestructures, hospitals o transport públic”.
Tot i això, ha deixat clar que des de la plataforma seguiran treballant per guanyar les consultes, quan es facin. Lavaquiol, però, ha admès que “per als opositors, és difícil treballar si a mitja partida et canvien les regles del joc”, en relació a aquest ajornament.
A més, també ha lamentat que “el Govern continuï submís a les demandes del COE i del govern d’Espanya, seguint punt per punt el que marca la ‘agenda del reencuentro'”. També ha posat en dubte les paraules de Vilagrà, que ha assegurat que s’ajornen les consultes perquè els ciutadans puguin tenir tota la informació quan vagin a votar. En aquest sentit, ha dit que “la mateixa consellera Vilagrà ens havia dit en més d’una ocasió que aniríem a votar sense conèixer el projecte, el pressupost ni l’estudi d’impacte ambiental de la candidatura, i aleshores això no representava cap problema”.
El portaveu de la plataforma ha tornat a denunciar que la Generalitat “ja ha començat la campanya mediàtica, demanant el vot per sí amb diners públics, quan encara no hi ha ni convocatòria”. En aquest sentit, ha recordat que les conselleres Vilagrà i Alsina es van comprometre a ser neutrals en aquest procés, i creu que no ho estan sent. També ha reclamat a Vilagrà que no vinculi a la plataforma amb la CUP, tal com ha fet en la roda de premsa d’aquest divendres, recordant-li que a la capçalera de la manifestació contra es Jocs, que es va fer fa uns dies a Puigcerdà, hi havia representants de partits molt diversos.