REDACCIÓ. (Andorra la Vella).- Aquest dimecres, el Consell General ha donat el vistiplau a la nova llei del català andorrana. El text ha estat aprovat amb el vot favorable de tots els grups parlamentaris a excepció d’Andorra Endavant, que ha expressat el seu “no a unes disposicions de la nova llei que són excessives i coactives”, en exigir un nivell de català per poder renovar el permís de residència i treball, En aquest sentit, creuen que aquesta exigència d’acreditació de coneixements lingüístics o unes sancions poden provocar “aversió a la llengua i pot suposar un perill per a la cohesió”.
En canvi, la resta de formacions polítiques han destacat el fet que s’hagi arribat a un consens perquè s’exigeixi, a partir del 2026, una formació de català de 30 hores per obtenir la renovació del permís de residència i treball, i que en la primera renovació calgui acreditar el nivell A1, mentre que en la segona, el requisit serà el nivell A2. i que el 2029 aquesta exigència sigui aplicable a tots els permisos d’immigració. De fet, tant des del grup parlamentari socialdemòcrata com des de Concòrdia han apel·lat a una major exigència. En el cas del PS s’ha lamentat que no es demani el B2 als professionals sanitaris liberals que exerceixen al país Concòrdia ha lamentat que l’exigència de coneixement del català als immigrants es faci esglaonadament, no sent fins al 2029 quan s’aplicarà a tots els permisos. Per la seva banda, Govern ha subratllat que l’objectiu de la llei és “implicar-nos a tots en l’ús del català” ja que “augmenten els prescriptors” de la llengua.
Des que la llei va ser anunciada, els centres d’autoaprenentatge del català “han triplicat” la xifra de persones que hi assisteixen per aprendre la llengua oficial. A més, hi ha 300 persones inscrites als cursos virtuals de català i 570 als presencials.