El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ha obert la porta a negociar la candidatura olímpica directament amb les estacions d’esquí aragoneses així com amb els representants d’aquells territoris que li han fet arribar la voluntat de participar-hi. Tot i deixar clar que no voldria haver d’arribar a aquest extrem, ha apuntat que seria una opció si el president del govern de l’Aragó, Javier Lambán, continua bloquejant l’acord.
Tot plegat ho ha explicat aquest dimecres a la tarda en una roda de premsa, on ha assegurat que el COE reprendrà les negociacions “amb tothom que vulgui participar de la candidatura”, donant a entendre que si el govern aragonès no hi vol ser, però altres territoris de la comunitat sí que hi són, negociarà amb ells. En aquestes negociacions, però, ha deixat clar que caldrà tenir en compte la feina que ja s’ha fet i que, en tot cas, s’hi podran plantejar modificacions, però en cap cas començar de zero.
Sigui com sigui, també ha remarcat que si no s’arriba a un acord, el COE presentarà la proposta que consideri millor tècnicament. En aquest sentit, ha assegurat que “el COE té clar que ha de lluitar per presentar una candidatura, sí o sí”. També ha indicat que no contempla una candidatura de Catalunya en solitari. També ha deixat anar que, si no és per al 2030, es podria lluitar per als jocs del 2034.
Pel que fa als terminis, Blanco ha admès que el temps és just, i que “hem perdut velocitat” repsecte a les altres candidatures, tot i començar els primers, però que aquesta encara es pot recuperar. Sense concretar els terminis, ha explicat que la setmana que ve començarà a reunir-se amb les parts que li han expressat la voluntat de participar.
En la roda de premsa, Blanco ha donat tots els detalls de com es van produir les diverses reunions i, sense voler entrar excessivament en la polèmica, ha responsabilitzat al govern de l’Aragó de fer-se enrere quan ja estava tot acordat o, fins i tot, de no assistir a reunions on s’havia de debatre la seva proposta.
Blanco ha explicat que quan es va presentar formalment la proposta inicial al Comitè Olímpic Internacional, aquesta ja va ser conjunta, entre Catalunya i l’Aragó. Pel que fa al repartiment de les proves, ha detallat que les de neu es van acordar molt ràpidament entre la part catalana i l’aragonesa i que, on va haver-hi més discussió va ser en les de gel. Sigui com sigui, la proposta que es va tancar preveia que l’Aragó tingués 54 proves i més de 2.000 esportistes i que Catalunya acollís 42 proves i 2.608 esportites. A més, 18 proves, que aplegaven a 960 esportistes, es preveia fer-les a fora, perquè ni Catalunya ni l’Aragó disposen d’infraestructures per acollir-les.
Un dels problemes que va plantejar l’Aragó era que una de les tres grans valls del Pirineu aragonès, la de Cerler, es quedava sense competicions. Finalment, però, es va tancar un darrer acord on s’hi preveia alguna prova. Tot i això, el govern de l’Aragó no ho va acceptar.
Stop JJOO torna a demanar a la Generalitat que retiri el suport a la candidatura
Per la seva banda, després d’escoltar les declaracions de Blanco, la plataforma Stop JJOO ha insistit a demanar a la Generalitat que retiri el projecte. El seu portaveu, Bernat Lavaquiol, ha assegurat que el Comitè Olímpic Internacional no l’avalarà “perquè no hi ha acord polític ni pau social”.
Des de la plataforma han recordat que Espanya ha presentat cinc candidatures a uns Jocs Olímpics d’hivern, i totes les ha perdut. La del 2030, ha afegit Lavaquiol, “encara caurà més que les altres perquè no hi ha acord polític i la contestació social és molt forta”. En aquest sentit, ha apuntat que “és normal que les elits vulguin mantenir-la, perquè els beneficia, però no té sentit que la Generalitat continuï apostant-hi”.
És per això que ha demanat al govern català que deixi d’invertir recursos públics en la candidatura i els destini a elaborar un pla per garantir el futur del Pirineu. En aquest sentit, ha assegurat que “nosaltres seguirem amb l’organització popular per proposar una alternativa per a un Pirineu viu”.
En relació a les consultes sobre els JJOO del 24 de juliol, si bé Blanco ha dit que aquestes es poden mantenir en els mateixos termes i data tot i l’endarreriment del procés, Lavaquiol ha lamentat que això confirma que “anirem a votar sense saber el projecte, el pressupost ni l’estudi d’impacte, és a dir sense les garanties mínimes per anar a votar”.
Estudien dur l’anunci de la Generalitat a Antifrau i al Síndic
Lavaquiol també ha denunciat que la Generalitat hagi posat en marxa una campanya publicitària “totalment parcial, pagada amb diners públics, demanant a la gent que vagi a votar a favor”. En aquest sentit, ha recordat que “la mateixa llei de Consultes diu que el Govern ha de ser neutral”. Per aquest motiu, ha avançat que estan estudiant dur la qüestió a l’Oficina Antifrau i al Síndic de Greuges.