J.P. (Alins).- La Montse Ballbè i en Francesc Rodríguez són guies intèrprets de l’Alt Pirineu i Aran. Durant anys han anat recopilant els noms populars de les estrelles i resignificant-les amb les arrels de la cultura catalano-pirinenca fins a crear-ne un planisferi.
Com explica Ballbè, la idea va sorgir del seu company, que “tenia la inquietud per saber d’on venien els noms de les constel·lacions i en buscar bibliografia va trobar noms diferents a cada territori”.
Així, van començar a recollir diversos noms de les constel·lacions i les estrelles al Berguedà, i de mica en mica, en van anar coneixent de tota la serralada pirinenca. Un cop recopilat un bon feix, van començar a relacionar el què deien els llibres de cultura popular, com ara el Costumari Català de Joan Coromines o el Llibre de Pastors i Estrelles de Joan Lluís, i contrastant-ho amb el coneixement científic i tècnic de l’astronomia.
D’aquesta manera, van esbrinar, en paraules de Ballbè que a la zona pirinenca “hi ha l’estel de Sant Joan, que fa referència a l’estrella Vega, que és la més brillant del cel d’estiu i que coincideix amb la baixada de falles; o a la zona de Sorpe, on es parla del camí de Sant Jaume referint-se a la Via Làctia”.
Així van anar construint el planisferi que avui es pot trobar al mirador de Sant Quirc, a Alins. El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha apostat per aquest projecte, nascut de la inquietud de preservar la cultura del lloc a través de les estrelles.