Una dotzena de representants empresarials del Pirineu han presentat aquest dijous des d’Escaló la campanya ‘Per un impuls al Pirineu, diem sí’, a favor dels Jocs Olímpics d’hivern del 2030. La presentació ha comptat amb la presència del president de Pimec Lleida, Xavier Caufapé, del president de Cambra Comerç de Lleida, Jaume Saltó, del president de COELL, Josep Maria Gardeñes, del president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), Aureli Bisbe, del membre de la Cambra de Comerç de Girona i president de l’empresariat de Cerdanya, Francesc Armengol, de la vicepresidenta de l’Associació Càmpings de Lleida, Marta Cortina i del president d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau.
Els impulsors de la campanya han explicat que el que volen és que s’impulsi el Pirineu i que es facin les infraestructures que necessita. En aquest sentit, han apuntat que ells són els primers interessats que no es malmeti el territori. També han apuntat la necessitat de compaginar el sector turístic amb el sector primari.
Així, Francesc Armengol ha indicat que “Sapporo, Vancouver i Salt Lake City, que serien les nostres competidores, volen repetir”, i s’ha fet la pregunta: “hem fet la reflexió de per què ells volen repetir i nosaltres estem dient que no? Qui no vol que s’inverteixi al Pirineu en aquest moment?”.
Per la seva banda, Saltó ha insistit en la idea que “necessitem posicionar el Pirineu al món, com el 92 es va posicionar Barcelona, i si hi ha un esdeveniment d’aquesta magnitud segur que es reactivarà l’economia, es crearan empreses i segurament això farà arrelar a la gent al territori i atraurà inversions”.
Aureli Bisbe ha afegit que “no podem deixar passar una candidatura que deixarà un llegat com és avançar inversions que s’han de fer des de fa molt temps i no s’han fet”.
Interpel·lats sobre el fet de sortir ara en defensa dels Jocs i no abans, quan ja fa dies que se sent la veu del ‘no’, han remarcat que volien tenir sobre la taula la certesa que fos una proposta beneficiosa pel Pirineu.
Mentrestant, Josep Castellarnau, ha remarcat que no volien que “ningú ens pogués dir que estem a favor d’uns Jocs que volen destruir el nostre territori, per això volíem saber abans què volien fer a casa nostra”. “Un cop hem parlat amb la Generalitat i ens han dit que volen modernitzar el territori sense espatllar-lo, llavors hem decidit sortir”, ha afegit. Castellarnau també ha emfatitzat que “qualsevol de nosaltres no està disposat a fer malbé el territori ni a fer-se malveure i per això volíem saber una mica les regles del joc”.
Tot i això, han apuntat que ha faltat l’exposició del projecte a la ciutadania per part de la Generalitat. La plataforma preveu fer accions arreu de Catalunya per donar visibilitat al seu posicionament i conviden a tothom que vulgui a sumar-s’hi.