El Museu Diocesà d’Urgell ha dut a terme aquests darrers dies diferents tallers per definir una estratègia que ajudi a enfortir el vincle entre la població local i la catedral, a partir d’una anàlisi prèvia de la situació de partida i amb algunes possibles línies d’acció.
El projecte, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, ha dut a terme reunions participatives amb diferents grups vinculats al món educatiu, als ciutadans en general, a agents de gestió cultural i turística i al teixit econòmic de la ciutat.
La subdelegada de Patrimoni Cultural del Bisbat d’Urgell, Clara Arbués, ha apuntat que “entenem que la catedral ha viscut una mica de portes endins i és normal, ja que la dimensió litúrgica i espiritual és la principal, però evidentment la dimensió patrimonial de l’edifici i la dimensió turística també l’hem de vetllar”. En aquest sentit, ha afegit que “nosaltres, com a institució que tenim un museu diocesà dins l’edifici, creiem que aquestes altres dimensions les hem de treballar”.
Candidata a ser Patrimoni Mundial de la Unesco
Aquestes sessions s’emmarquen dins la Candidatura de Patrimoni Mundial de la Unesco, que és multinacional, ja que a part de la catedral també s’hi presenta el castell de Foix a França i dotze elements del patrimoni cultural andorrà.
Arbués ha detallat que “en aquests moments estem preparant el dossier de la candidatura, perquè un cop entres a les llistes indicatives ja pots treballar en la candidatura pròpiament, és a dir que et deixen entrar i pots participar-hi, de manera que ara estem redactant el dossier i tenim per davant un parell d’anys per acabar de desenvolupar-lo”.
Durant les sessions de participació ciutadana s’ha explicat el projecte i s’han recollit opinions, interessos i inquietuds dels diferents grups motor.