Les sis estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han tancat aquest dilluns la temporada d’hivern 2021–2022. Tal com han assegurat des de l’empresa pública, ho han fet “amb xifres molt satisfactòries d’afluència de visitants”, tot superant les de la temporada 2019-2020, quan van haver de tancar les instal·lacions el 14 de març a causa de les mesures de prevenció de la propagació de la covid-19, que han condicionat els darrers dos anys la mobilitat i l’afluència de persones a les estacions de muntanya i al conjunt del territori pirinenc.
Aquesta temporada han visitat les estacions d’esquí de La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot, Port Ainé i Boí Taüll un total de 737.174 persones, el que representa un creixement del 8% respecte a la temporada d’hivern del 2019 – 2020, quan l’afluència als dominis fou de 683.669 persones usuàries. “Aquestes xifres confirmen que aquesta temporada ha estat la temporada de la recuperació” destaca la presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà, ” i no només hem recuperat l’activitat habitual a les estacions de muntanya sinó també al conjunt del territori pirinenc. Que haguem arribat, i fins i tot superat, el nombre de visitants a les estacions confirma la tendència de creixement del turisme de proximitat i les ganes de la ciutadania de gaudir dels esports d’hivern a les estacions de muntanya catalanes”.
Subirà afegeix que “aquesta temporada de recuperació i d’èxit ha estat possible gràcies a les condicions meteorològiques, amb episodis de neu abundant, però també a la tasca de l’equip de les estacions. Les persones que han visitat les estacions s’han trobat amb una oferta molt atractiva d’activitats incloent la celebració d’uns campionats d’Europa d’esquí de muntanya i amb uns dominis esquiables molt ben condicionats i cada cop més digitalitzats”.
Durant aquesta temporada les estacions i les empreses de l’entorn han pogut reprendre la seva activitat normal sense les restriccions del darrer hivern, tot permetent la posada en marxa de tots els serveis d’estació (restauració, lloguer de material, escoles d’esquí) i activitats complementàries a la pràctica dels esports d’hivern. Pel que fa als esdeveniments, les estacions han programat fins a 105 activitats socials i 152 competicions federatives al llarg de la temporada, d’entre les que ha destacat l’organització dels Campionats Europeus d’Esquí de Muntanya que es van celebrar del 8 al 13 de febrer a l’estació ribagorçana de Boí Taüll.
Pel que fa a la nova edició del programa Esport Blanc Escolar, impulsat per la FCEH i la Secretaria General de l’Esport, s’ha dut a terme l’ensenyança de l’esquí i el surf de neu a més de 8.000 alumnes d’escoles catalanes participants a les estacions d’FGC al llarg de l’hivern.
Xifres per estacions
La Molina ha registrat 319.103 persones visitants, el que representa un creixement del 9% respecte de la temporada del 2019-20, que fins al seu tancament forçós havia estat qualificada d’excel·lent. Per a La Molina “ha estat motiu de gran satisfacció i retorn a la normalitat el fet d’haver pogut acollir de nou a les pistes multitud d’entrenaments i competicions d’esquí alpí a nivell català i espanyol, incloent-hi proves FIS”, han indicat des d’FGC.
Al Ripollès, l’estació de muntanya de Vall de Núria ha rebut la visita durant la temporada hivernal de 75.777 persones. D’entre aquestes, fins a 18.249 han sigut també usuàries del domini esquiable. Les xifres d’afluència en aquesta estació queden prop d’un 24% per sota de les de la temporada 2019-2020, fet que s’explica per l’aplicació des de l’estiu 2020 d’una limitació a l’afluència diària de persones a la Vall de Núria que s’ha fet efectiva amb una reducció del 30% de les places diàriament ofertes al tren Cremallera per a l’accés de visitants.
Aquesta reducció es va aplicar amb l’objectiu de millorar la preservació de l’entorn natural de la Vall de Núria, porta d’entrada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser, així com de millorar l’experiència de viatge dels usuaris del tren Cremallera permetent només la comercialització de places amb seient en les circulacions del tren.
L’estació més oriental, Vallter, afavorida per les nevades en moments clau de la temporada que li han permès tancar una temporada amb gairebé cinc mesos d’explotació, ha registrat l’increment d’afluència més important d’entre les estacions del grup, acollint la visita de fins a 82.085 persones, el que ha suposat un creixement del 27% respecte a la temporada de referència 2019-2020.
Pel que fa a les estacions del Pallars, Espot i Port Ainé, també les nevades han jugat un paper clau en els bons números que presenten al tancament, asseguren des d’FGC. Les dues estacions han pogut mantenir els dominis esquiables al 80% d’obertura durant tot l’hivern i aquest ha estat un factor decisiu per a l’atracció de visitants. L’estació d’Espot ha rebut la visita de 65.579 persones i la veïna Port Ainé n’ha acollit fins a 119.218, el que ha suposat creixements respectius del 12% i el 18% respecte a la temporada 2019-20.
Amb una temporada de fins a gairebé cinc mesos, les dues estacions pallareses han ofert als visitants una agenda d’activitats completa i adreçada a tota mena de públics i practicants; des d’esdeveniments amb un perfil social i festiu com les clàssiques baixades de torxes, les activitats nadalenques i les trobades populars Gall Fer, Tamarro Race i End Of Season, així com d’altres de divulgació del patrimoni, cultura i gastronomia local com el tast de Caragols de la FECOLL i els tastos de formatges, embotits i vins del Pallars; sense oblidar-nos de les competicions federatives d’alt nivell català o nacional on ha destacat la celebració de proves del Campionat d’Espanya Absolut d’Esquí alpí a l’estació d’ Espot i la Betula Freestyle Festival, prova FIS de Snowboard a l’snowpark de Port Ainé.
Per la seva banda, Boí Taüll, a l’Alta Ribagorça, ha tancat la seva segona temporada amb FGC recuperant l’afluència de la passada temporada 2019-2020 amb un total de 132.940 persones usuàries. Una temporada marcada a nivell meteorològic per episodis de vent molt fort que han succeït les nevades intenses que han acumulat a l’estació fins a 405 centímetres de precipitació de neu al llarg de la temporada i que no han permès fins al mes de març, gràcies a un temporal de neu favorable, lluir la millor cara de l’estació amb la totalitat del domini esquiable obert.
A nivell esportiu, des d’FGC destaquen la fita històrica de l’acollida i exitosa organització dels Campionats Europeus d’Esquí de Muntanya. L’estació de la Vall de Boí va acollir del 8 al 13 de febrer més de 250 esportistes i tècnics de 19 països en el que ha estat la competició més important a nivell mundial de la disciplina del calendari.
Mirada posada en l’estiu
Les sis estacions de muntanya de Ferrocarrils donen per finalitzada la temporada d’esquí 2021 – 2022 el Dilluns de Pasqua deixant fora de servei els seus dominis esquiables i amb la vista posada en l’estiu. L’estació de Vall de Núria, com a estació operativa els 365 dies de l’any, seguirà oberta i accessible amb el tren Cremallera, el telefèric i acompanyant la fosa de la neu i l’arribada de la primavera a l’alta muntanya anirà oferint les habituals activitats d’estiu a les persones visitants a més de l’oferta lúdica disponible tot l’any (parc lúdic, espais expositius, centre d’interpretació) i de serveis d’allotjament i restauració.
Les properes en reobrir de nou al públic seran, per ordre, La Molina que iniciarà temporada al centre d’activitats el proper 18 de juny, seguida per Boí Taüll el 23 de juny amb motiu de Sant Joan, una data assenyalada coincident amb el solstici d’estiu i la temporada alta de falles a la Vall de Boí. La darrera que obrirà les portes a l’estiu serà Vallter, que ho farà el 9 de juliol.
L’oferta d’activitats d’estiu és diversa i per a tots els públics; des de viatges panoràmics en remuntador a diferents punts de les estacions, ideals per a contemplar el paisatge o practicar senderisme per l’entorn dels Parcs Naturals als quals donen accés aquests remuntadors, passant per les rutes de ciclisme de carretera o de muntanya en circuits traçats per a tots els nivells o activitats d’un perfil més lúdic i familiar a la base de les estacions per al gaudi en família d’un dia d’activitat a l’alta muntanya.