Aquest dissabte al matí, un grup d’estudiants de la universitat TUM -Universitat tècnica de Munich- han visitat l’esvomegada d’Erill la Vall, a la Vall de Boí, interessats en el projecte europeu Phusicos.
El barranc d’Erill forma part d’un dels casos d’estudi al projecte europeu Phusicos a través del qual es vol reduir el risc d’esllavissades durant crescudes o pluges intenses que poden afectar el poble d’Erill la Vall.
Actualment el projecte a la zona es troba en fase d’anàlisi, i es preveu que duri fins a principis del 2023. Durant aquest període s’estudiaran solucions basades a la natura que afavoreixen l’estabilització de la morrena i evitin el flux de detritus recurrents sobre l’àrea urbana. L’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, ha explicat que la tècnica emprada són “murs krainer, murs de fusta, una fusta que a més a més s’extreu de la mateixa zona, per tant kilòmetre 0, i durant el 2023 es farà una replantació de flora del país”. Bruguera també remarca que és “un petit laboratori a la natura i les conclusions i el funcionament serà el que ens donarà el coneixement per la resta de barrancs, inclús d’arreu d’Europa”.
Els 11 estudiants, provinents de diferents països del món, han pogut veure sobre el terreny l’esvomegada i el prototip de mur krainer demostratiu que s’hi ha col·locat. De forma que han conegut in situ un exemple pràctic de solucions basades en la natura orientades a disminuir els riscos naturals.
Phusicos és un projecte europeu d’investigació aplicada que treballa per a demostrar com es poden prevenir riscos naturals i esdeveniments climàtics extrems aprofitant els serveis que ens ofereix la natura.
La intervenció, amb finançament de la Unió Europea sota el programa Horitzó 2020-PHUSICOS, és promoguda per l’Ajuntament de la Vall de Boí amb el recolzament de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic de la Comunitat de Treball del Pirineus i l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic, qui cofinançarà l’experiència amb el Fons Climàtic creat amb la Llei Catalana de Canvi Climàtic 16/2017.