Endesa ha cedit a l’Ajuntament d’Espot, al Pallars Sobirà, quatre trams de carretera per accedir al Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Tal com han explicat des de la companyia, la donació, gratuïta i duta a terme mitjançant un conveni de col·laboració, permetrà ampliar la xarxa d’infraestructures del municipi per tal de prestar serveis i usos turístics, tant a la seva població com a qui visiti aquest entorn d’interès paisatgístic. Aquesta és una petició que va fer a la companyia l’alcalde, Josep Maria Sebastia, amb la voluntat que la col·laboració entre totes dues parts pugui anar més enllà de la signatura d’aquest acord.
Així, a partir d’ara, tretze quilòmetres de xarxa viària -amb una superfície total de gairebé 48.000 m2 – passaran a formar part de la gestió municipal, en tant que ja eren de lliure accés i d’ús públic. La utilització de les carreteres per a l’explotació de les instal·lacions hidràuliques ubicades en aquells paratges naturals ja no serà necessària per a ús exclusiu de la companyia.
Tot i trobar-se en bon estat, el consistori les condicionarà i restaurarà amb finalitats socials, turístiques i de promoció de l’espai, amb l’objectiu de desenvolupar econòmicament la zona i la comarca.
Des d’Endesa han remarcat que aquesta no és la primera acció d’aquestes característiques que fan al Pallars Sobirà. A la comarca, i en aquest mateix entorn, van cedir per a la seva explotació el refugi de la Colomina (antiga casa “Keller”) a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. L’edifici singular, ja centenari, s’estableix com un dels punts emblemàtics i icònics de l’excursionisme català des de la seva posada en marxa, l’any 1973. Anualment més de 3.500 persones fan nit en un dels refugis més visitats que gestiona la FEEC i ja patrimoni del territori.
En aquest sentit, i també al parc, la companyia també té cedida a la FEEC una altra instal·lació que funciona com a refugi, el Mallafré. Amb aquests tipus d’acords, Endesa cedeix aquestes instal·lacions perquè se’ls pugui donar un nou ús. D’aquesta manera, i concretament amb la conversió i gestió d’aquestes edificacions en refugis per part de la FEEC, asseguren que “es contribueix a la promoció del patrimoni natural de casa nostra i a la preservació de l’entorn”.