A principi dels anys 60, en plena autarquia, el règim franquista va voler desenvolupar la seva capacitat nuclear. És per això que va fer diverses prospeccions a la península Ibèrica per detectar zones d’on es pogués extreure urani. Una d’aquestes zones, justament, va ser la Vall Fosca, on es va posar en marxa la mina Eureka, concretament a Castell-estaó. El projecte es va abandonar, però la mina s’ha conservat.
Justament per posar en valor aquest patrimoni menys conegut de la comarca, el Consell Comarcal del Pallars Jussà ha posat en marxa un seguit de visites guiades. Les que ha fet aquest gener i febrer han tingut força èxit, així que ha decidit organitzar-ne més i una d’elles, justament, es farà a la mina Eureka.
Sota el títol “La força de l’àtom”, el proper diumenge 13 de març es podrà conèixer el projecte de la mina Eureka a Castell-estaó gràcies a l’acompanyament del geòleg Jordi Panisello, de l’empresa Eureka SGN. La visita explicarà, justament, com el fervor nuclear va arribar fins a la Vall fosca a principis dels anys 60. Durant l’itinerari que recorre les antigues instal·acions, s’explicarà la història d’aquest emplaçament únic i del seu jaciment d’urani.
Sortida a Herba-savina
La segona sortida de març serà el diumenge 27. En aquest cas, Albert Cereza, de Salvatgines, guiarà un itinerari de natura de Pessonada fins a Herba-savina. Aquesta activitat permetrà als visitants conèixer la fauna i flora dels penya-segats i boscos del poble abandonat de la Reserva de Boumort
Està previst que es facin dues sortides mensuals amb l’objectiu de difondre llocs poc coneguts entre turistes i locals i impulsar així propostes d’oci mitjançant l’acompanyament de guies professionals vinculats a propostes que posen en valor el patrimoni de la nostra comarca.
Aquesta iniciativa, promoguda pel Consell Comarcal del Pallars Jussà, segueix la línia impulsada amb les operacions cofinançades amb fons FEDER per al “Foment del Patrimoni natural d’interès turístic al Pallars Jussà”. Altres propostes que inclou el programa són les visites a les trinxeres d’Orcau o el jaciment de Sant Martí de les Tombetes, entre altres.