JUDIT PUJOL (Organyà).- Organyà dona el tret de sortida a la Fira del Llibre del Pirineu. Els actes han començat amb una jornada per reflexionar i debatre sobre la salut de la llengua catalana. Els ponents, relacionats amb el món de l’educació, han alertat de l’ús majoritari del castellà, tant per part d’alumnat com del professorat, dins les aules i fora d’aquestes.
Jesús Bach, filòleg especialitzat en llengua catalana i professor, ha explicat la situació amb un exemple molt didàctic: “La cullereta de sucre dins l’ampolla d’aigua es dissol; si les quantitats són molt iguals no hi ha dissolució, no hi ha immersió, i és el que està passant cada vegada més. En haver més migració de castellanoparlants cap a zones de catalanoparlants i igualar-se, la immersió lingüística deixa de ser útil i passem a estar en una situació d’emergència lingüística”.
Tot i que la situació actual és pessimista, també s’han destacat iniciatives com un Pla d’Usos Lingüístics en l’Àmbit Educatiu per promocionar l’ús del català com a eix vertebrador als centres educatius.
En aquest sentit, Glòria Farré, filòloga catalana i professora considera que “el que hem de fer és no baixar el llistó, realçar la llengua catalana i parlar en la nostra llengua, i que les persones que ens escoltin puguin aprendre-la de nosaltres i vegin que és una important”.
Per la seva banda, Maria Cucurull, filòloga catalana i professora andorrana, ha volgut fer una crida d’atenció perquè el català no desaparegui: “La majoria de llengües del món que han mort ha estat perquè els seus parlants ni tan sols han pogut adonar-se que allò passaria. Nosaltres, en canvi, tenim molta informació, fa temps que els lingüistes i experts ens ho diuen i el debat és molt públic. Llavors, no farem res per evitar-ho?”.
La primera proposta de la Fira del Llibre del Pirineu també ha comptat amb una actuació musical. La programació de l’esdeveniment continua fins diumenge, 1 de setembre.