El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha obert la porta a col·laborar amb Andorra en la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern. Tot i que aquest dijous, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va refredar la possibilitat que el Principat s’integrés a la candidatura olímpica, aquest divendres Aragonès ha assegurat que “un esdeveniment com aquest tindrà un impacte molt importat a tot el Pirineu i cal la col·laboració de tots els territoris que en formen part, també Andorra”.
Tot plegat ho ha dit des d’Andorra mateix, on aquest divendres ha realitzat la seva primera visita institucional com a president de la Generalitat i ha mantingut una reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot, que després s’ha ampliat amb altres membres dels dos governs. En aquest sentit, Aragonès ha assegurat que “la voluntat de col·laboració hi és i, a mesura que avancin els treballs tècnics de preparació de la candidatura serà el moment d’abordar l’abast i la concreció amb Andorra, que en qualsevol cas hi ha de ser, perquè estem convençuts que la candidatura que tirarà endavant tindrà un impacte positiu per al conjunt del Pirineu”.
Aragonès també ha agraït “la disposició del Govern d’Andorra que hi hagi aquesta col·laboració, que s’anirà detallant a mesura que els treballs tècnics vagin avançant”. Per la seva banda, Espot ha afegit que “tot plegat és una mica prematur” i, igual que Aragonès, ha apuntat que cal que l’equip tècnic avanci en l’elaboració de la candidatura. “Quan tregui les conclusions, vindrà el moment en què, des d’un vessant polític puguem dir-hi la nostra”, ha indicat. En aquesta línia, ha assegurat que en cap cas s’ha concretat si la col·laboració andorrana consistiria a acollir proves esportives o en posar a disposició la seva infraestructura hotelera, per posar alguns exemples.
Tot i això, Espot no s’ha estat de recordar que “Andorra té el domini esquiable més gran i ben dotat del sud d’Europa i del Pirineu, tenim pistes de descens homologades per la Federació Internacional d’Esquí, tenim experiència en l’organització de grans esdeveniments esportius i la infraestructura hotelera més important del Pirineu”. Tot plegat, ha assegurat, “són valors afegits que hem de posar sobre la taula, sense que això vulgui dir que exigim una determinada participació ni entrar en detalls, perquè ara cal deixar treballar a l’equip tècnic”.
Obertura d’una delegació de la Generalitat a Andorra
En el marc d’aquesta trobada, Aragonès també ha anunciat la voluntat del govern català d’obrir una delegació permanent a Andorra, com la que la Generalitat ja té en altres estats. Una opció que ha estat ben vista pel cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, que ha apuntat que serà positiu de cara a enfortir encara més els vincles entre els dos territoris i a aprofundir en projectes conjunts que es puguin treballar en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus, entre altres. Ara s’analitzarà com s’ha d’encaixar aquesta obertura en els marcs normatius andorrà, català i espanyol.
En una línia similar, Aragonès també ha posat a disposició de les empreses andorranes les oficines de promoció econòmica que l’agència Acció de la Generalitat té a diversos països del món. El president ha assegurat que “les inversions que pugui rebre a Andorra també són beneficioses per Catalunya”, ja que tots dos territoris tenen unes economies molt interrelacionades i són molts els catalans que treballen a Andorra i se’n poden beneficiar.
Creació de l’àrea funcional Pirineus Est
En aquesta reunió també s’ha abordat la possibilitat de demanar, en el marc del pròxim POCTEFA -el programa europeu que desenvolupa accions frontereres entre Espanya, França i Andorra- la creació d’una Àrea Funcional Pirineus Est. Aquesta inclouria totes les comarques pirinenques catalanes, així com Andorra i part de l’Arieja i els Pirineus Orientals, a la Catalunya Nord. Espot ha assegurat que “serviria per optar a programes i projectes o ajudes per desenclavar i reforçar el creixement econòmic del Pirineu en general i, per tant, també d’Andorra”.
Gestió d’incendis i infraestructures
Tot i que no han entrat en gaires detalls, els dos mandataris també han apuntat a la voluntat de col·laborar en la gestió d’incendis així com en l’àmbit de les infraestructures. En aquest darrer aspecte, les dues delegacions s’han emplaçat a mantenir-se informades en relació als projectes que puguin tenir sobre la taula els dos territoris a l’hora de millorar les infraestructures viàries o ferroviàries. Pel que fa al tren, Espot ha apuntat a la possibilitat d’explorar mecanismes com el del Banc Europeu d’Inversió, per finançar projectes com el de l’arribada del ferrocarril a Andorra.