Els esquiadors que facin servir aquests dies el Jet Cim, el principal telecadira de Port Ainé, podran contemplar la ‘galeria d’art’ a l’aire lliure que s’ha instal·lat a vuit de les seves pilones. Es tracta de cartells il·lustrats per vuit artistes del Pallars Sobirà, que s’acompanyen de missatges amb valors mediambientals.
La iniciativa l’ha impulsat el Parc Natural de l’Alt Pirineu i Port Ainé, aprofitant el conveni que tenen el parc i Ferrocarrils de la Generalitat, l’empresa gestora de l’estació. Tal com explica el director del parc, Marc Garriga, l’objectiu era fer una campanya d’educació mediambiental que arribés de debò als esquiadors. “Vam veure que un moment en què els esquiadors estan tranquils i reposant és quan pugen amb el telecadira i, de fet, veient que ja hi ha alguns anuncis publicitaris, vam pensar que un bon lloc per col·locar aquests missatges serien les pilones”, indica.
Tot i que els missatges els tenien clars, volien acompanyar-los d’alguna il·lustració que els fes més potents i van decidir contactar amb el Laboratori Lera, un col·lectiu de recent creació que aplega a diferents artistes de la comarca, per demanar-los si volien col·laborar. Un dels que hi ha participat ha estat Jordi Delgado, que explica que “després de donar-hi voltes, vam pensar que era un bon lloc per fer una galeria d’art i que, més enllà de difondre valors mediambientals, els artistes de la comarca poguessin exposar les seves obres”. Així doncs, els vuit artistes participants “vam rebre la frase proposada pel parc i hem pogut crear sense cap altra premissa”.
Pel que fa als textos, aquests contenen missatges com ara “estigues en silenci”, “observa la fauna a distància” o “no llencis deixalles”. A més, Garriga afegeix que “n’hi ha un que anima a fer visites guiades amb guies del parc per conèixer l’entorn natural i un altre que insta a consumir productes locals del parc, per contribuir a conservar els hàbitats de pastura i la ramaderia extensiva que ajuden a mantenir aquest paisatge tan espectacular del Parc Natural”.
Exposició sobre el gall fer
Aquesta, però, no és l’única acció de conscienciació mediambiental que hi ha ara mateix a Port Ainé. L’altra és una exposició itinerant, realitzada per l’entitat Paisatges Vius, que s’està mostrant per diferents estacions d’esquí i parcs naturals de Catalunya sobre el gall fer. Garriga explica que l’exposició “pretén que l’esquiador conegui com és l’espècie del gall fer, com habita, quins són els seus requeriments ecològics i els seus problemes, perquè l’estem perdent i entre tots hem de posar de la nostra part per evitar-ho”. Així, resumeix que “el que busca la mostra és que la gent sàpiga com ha d’actuar a les zones on hi ha gall fer i com ajudar-lo”.
Garriga indica que això és important sobretot a l’hivern, quan cal evitar les zones d’hivernada d’aquest animal. “Ells pugen molt amunt per estar lluny dels depredadors naturals, però es dona el cas que aquestes són zones on solem anar els humans a fer raquetes o esquí fora pistes, i justament l’exposició explica com s’ha d’actuar per no molestar-los, perquè si s’estressen i gasten molta energia a l’hivern poden morir de gana i fred”, afegeix.