JUDIT PUJOL / GUILLEM LLUCH / MERITXELL BELLERA.- La Germandat de Sant Sebastià de la Seu d’Urgell ha recuperat el Ball de l’Ossa, de manera que aquest dissabte es tornarà a ballar, cent anys després de la seva desaparició. Ho farà en un format adaptat, sense agredir la figura de l’Ossa i amb participació femenina. L’entitat va començar a recollir informació de la tradició fa tres anys, però la pandèmia va aturar la iniciativa.
La Germandat retorna la tradició a la Seu d’Urgell a través de les fonts orals que han recollit, ja que no se’n conserven imatges. Aquest, però, no és el cas de Vilanova de Banat, on el Ball de l’Ossa es va fer fins al 1956, i en Pere Cerqueda encara en conserva fotografies i records.
La iniciativa comptarà amb una persona disfressada d’ossa, el personatge del domador i diferents caçadors i caçadores, que seran acompanyats per una cobla. Tot plegat tindrà lloc aquest dissabte, dins els actes de carnaval de la Seu d’Urgell. El Ball de l’Ossa començarà amb l’esmorzar dels caçadors, seguirà amb l’Arruix i arribarà a la plaça Patalín, on es farà la primera actuació. La proposta seguirà amb una cercavila fins a la plaça dels Oms, que finalitzarà amb l’últim Ball de l’Ossa.

Carnestoltes tradicional de Bellver i rua infantil a Puigcerdà
Més enllà del Ball de l’Ossa de la Seu, aquest cap de setmana el rei Carnestoltes serà el protagonista a molts indrets, i petits i grans seguiran les seves consignes per celebrar la seva arribada i fins dimecres, que li faran el comiat.
A Cerdanya, la majoria de poblacions organitzen activitats de carnaval aquests dies i un dels més històrics és el Carnestoltes Tradicional de Bellver de Cerdanya. Com en moltes altres poblacions cerdanes, aquest dijous els infants de Bellver ja van passar a buscar Rostita, i aquest dissabte continuaran les activitats a la capital de la Batllia, amb una gran rua i ball; una celebració que clourà el Dimecres de Cendra, amb el funeral del rei Carnestoltes i una sardinada popular.
A Puigcerdà, com és tradició, els actes del Carnaval han començat aquest divendres amb la rua infantil. Així, centenars d’infants i joves de tots els centres educatius de la Vila han omplert els carrers i places de la població amb les seves disfresses.
A més, per acabar de celebrar el dia de carnestoltes, l’Ajuntament de Puigcerdà ha convidat les escoles Alfons I, Llums del Nord i Vedruna i a la Fundació Tallers a diferents espectacles. Així, els nens i nenes d’infantil i primer de primària de les tres escoles han gaudit d’un espectacle de titelles a càrrec de Tanka Teatre al gimnàs de l’escola Alfons I.

Els alumnes de segon, tercer i quart, i els de la Fundació Tallers, mentrestant, s’han divertit amb un espectacle de circ al teatre Municipal del Casino Ceretà, amb el Professor Karoli. Finalment, els més grans de les tres escoles, els nens i nenes de cinquè i sisè han vist màgia a la sala d’actes de l’INS Pere Borrell, a càrrec de David el Mag.
Els Pallars i la Ribagorça s’omplen de festa per celebrar el carnaval
Sort és una de les poblacions del Pallars on el carnaval se celebra de forma més activa. Dijous ja es va començar amb el taller de Facit, divendres ja s’ha recollit el Requincuà a l’escola i fins dimarts al vespre s’encadenen activitats per a petits i grans amb la finalitat que la disbauxa sigui l’únic mandat.

Tremp, mentrestant, concentra la majoria d’activitats el dissabte, amb la passarel·la de disfresses i la rua de carnaval. Tot i això, el dimarts al vespre l’escudellada popular aplega cada any centenars de comensals.
Al Pont de Suert, la festa també es concentrarà el dissabte, amb una rua a la tarda, discomòbil per als infants, amb xocolatada, correbars, festa al poliesportiu i un concurs de disfresses.