MARIA FORMENTI (Puigcerdà).- Uns 200 alumnes de batxillerat de l’Institut Pere Borrell de Puigcerdà han participat aquest divendres a la 18a edició d’InvesJove, una jornada que vol promoure la recerca entre els joves. Després d’una xerrada sobre la història local com a pilar de la història generalista a càrrec de Marc Barnades, cinc estudiants han exposat els seus treballs de recerca de temàtiques diverses.
Com explica Anna Pardos, director dels Serveis Educatius de Cerdanya, “dels cinc treballs, hi ha un sobre com es va tractar la Covid a l’Hospital de Cerdanya; un altre que parla de la fàbrica de magnetòfons Abet, i un altre que fa una comparativa entre el sistema sanitari americà i l’espanyol, encarat en casos de la zona”, i afegeix que en tots els casos es tracta “d’un treball de molts mesos, i aquesta jornada els hi serveix per fer una última presentació davant de companys, familiars i autoritats”.

La jornada, que posa en valor la recerca feta durant dos anys, també serveix perquè els alumnes de primer curs que preparen els seus treballs puguin veure alguns exemples de les investigacions finalitzades.
Després de les presentacions, també hi ha hagut una taula rodona d’experiències d’estudiants que ja han iniciat estudis superiors. “Com la majoria han hagut de marxar fora per la realitat que tenim a la comarca, han parlat sobre com han viscut el fet d’haver de marxar de casa, i si han vist molt canvi d’anar a l’institut i estudiar les carreres o els cicles formatius”, comenta Pardos. A més, durant la jornada, s’ha presentat el llibre InvesJove de l’any 2024.
Aquesta iniciativa està organitzada pels Serveis Educatius de Cerdanya i l’Institut Pere Borrell, i compta amb el suport del Consell Comarcal, l’Ajuntament de Puigcerdà i l’IDAPA. A banda de l’edició de Puigcerdà, la jornada també es celebra a altres punts del Pirineu, com Sort o Tremp.