REDACCIÓ (Pont de Suert).- La Biblioteca Municipal del Pont de Suert va acollir el passat dissabte la primera cita del cicle ‘Malastrugança: Històries ocultes de les bruixes als Pirineus’, que fins al 15 de març explora la persecució de les dones acusades de bruixeria i el seu paper en la societat pirinenca a través de diverses xerrades, tallers i exposicions.
La jornada inaugural va superar totes les expectatives després de reunir unes 150 persones, que van escoltar la xerrada de l’historiador pontarrí Ignasi López Trueba, ‘La bruixeria als Pirineus: l’estat de les recerques’, on va analitzar el context històric i els estudis més recents sobre el tema, aportant claus sobre la repressió de la bruixeria al Pirineu, i sobre el seu impacte en la memòria col·lectiva. A més, va exposar casos concrets de judicis i condemnes per acusacions de bruixeria al territori, entre altres temes.
Al llarg del següent mes, d’altres experts abordaran aquesta temàtica des de diverses perspectives, aportant nous enfocaments i coneixements sobre un fenomen que va deixar una profunda petjada en la història del Pirineu entre els segles XIII i XVIII. Un exemple és el taller d’amulets protectors que la investigadora Júlia Carreras Tort dirigirà el proper 28 de febrer, també a la biblioteca. En aquesta sessió, els assistents coneixeran les plantes emprades històricament com a protecció contra el mal i elaboraran el seu propi amulet protector. Un dies més tard, el 6 de març, l’Institut del Pont de Suert acollirà la XVIII Jornada ‘Invesjove’, durant la qual tindran lloc les xerrades ‘Dones al marge’ i ‘Bruixes de dol’, a càrrec de la investigadora Ivet Eroles Palacios.
Finalment, el dissabte 15 de març, la biblioteca acollirà l’acte de cloenda del cicle, amb dues ponències que aprofundiran en la connexió entre la bruixeria i el paper de la dona en la societat pirinenca: ‘El rol de les dones a l’Alta Ribagorça i la bruixeria’, a càrrec de l’historiador de Vilaller Joan Ramon Piqué, i ‘Aproximació a la bruixeria pirinenca a la llum dels documents i la tradició oral’, a càrrec de la investigadora Carmen Castán.
Com a complement i fil conductor de totes aquestes activitats, des del dia 15 de febrer i fins al 15 de març, a la biblioteca es podrà visitar l’exposició ‘Bruixes de dol’, que recorre l’estigmatització, invisibilització i violències sofertes per les dones, especialment en el món rural, des de la caça de bruixes fins a l’actualitat.
Totes les activitats ha estat organitzades per l’Ajuntament del Pont de Suert, la Biblioteca Municipal, l’Arxiu Comarcal de l’Alta Ribagorça i el Centre de Recursos Pedagògics.