Puigcerdà acull aquest dijous i divendres les 26es Jornades de les Oficines de Turisme de Catalunya, una trobada d’on han de sorgir noves estratègies en l’àmbit del turisme tenint en compte el context actual de postpandèmia i el conflicte a Ucraïna. Les jornades, que compten amb la participació d’una vuitantena de responsables de les Oficines de Turisme d’arreu del país, pretenen posar en comú les experiències del sector i encarar els reptes de futur.
La directora general de Turisme de Catalunya, Marta Domènech, ha indicat que “la pandèmia ha provocat un canvi de paradigma a tot el sector, al que cal afegir-hi la situació en què ens trobem, ja que amb la inversió russa d’Ucraïna hi ha una part de turisme de l’Est que teníem i que no tindrem, per tant, haurem de veure com ens reenfoquem”.
Domènech també ha posat en valor el paper de les oficines de turisme, tot destacant que “són la primera trinxera on rebem la informació, on captem el batec del carrer i les demandes del turista, i a partir d’aquí podem fer polítiques turístiques adequades al que la gent demanda”. En aquest sentit, ha remarcat el fet que les persones que hi ha a les oficines de turisme “no volem que sigui únicament informadors turístics, sinó que passin a ser dinamitzadors del territori, que de fet molts ja ho són”.
Confiança en el turisme de proximitat
Malgrat el context actual, des de la Direcció General de Turisme tenen bones previsions per aquest 2022, seguint amb la línia dels darrers anys, amb una notable presència del turisme de proximitat. “Tenim dades que són bones, sobretot en termes de turisme interior, que històricament no han estat gaire bones i estaven molt estacionalitzades, amb el turisme de neu a l’hivern o d’interior per Setmana Santa, però que arran de la pandèmia s’ha revitalitzat, ja que molta gent ha volgut conèixer més racons de casa nostra”, ha indicat Domènech, que ha afegit que “preveiem que tindrem públic domèstic i tot aquell proper que pugui arribar en cotxe o amb avió de proximitat; a banda de client nord-americà i llatinoamericà”.

En termes de medi ambient, des de la Direcció General de Turisme tenen clar que cal adoptar polítiques sostenibles, ja que consideren que no hi ha una altra alternativa possible.
Des de l’ajuntament de Puigcerdà s’han mostrat satisfets de poder acollir per fi aquestes jornades que, de fet, s’havien de celebrar el 2020. La regidora de Turisme de la vila, Carme Mas, ha posat en valor el fet que “som un poble receptor de turisme molt important i fa molt de goig que aquestes jornades es puguin fer aquí i que comptem amb personalitats d’aquest àmbit”.
Les jornades comptaran amb ponències, dinàmiques de grup i una visita guiada a Puigcerdà. Divendres els participants es traslladaran al Niu de l’Àliga, a 2537 metres d’altitud, on coneixeran les activitats a l’estació de la Molina i les previsions del Turisme d’enguany. També es farà un dinar i la cloenda.