MARIA SELLÉS (Tost).- El despoblat de Tost, al municipi de Ribera d’Urgellet, ha acollit aquest dimecres al vespre la jornada sobre els pobles abandonats del Pirineu. Sota el nom de ‘Tots a Tost’, la iniciativa ha posat el focus en el procés de despoblament que molts pobles de muntanya van patir durant la segona meitat del segle XX, sent-ne el nucli on s’ha celebrat, un exemple.
L’escriptor Joan Obiols, que té avantpassats al poble, ha explicat que “Tost és un poble abandonat amb ganes; és a dir que ha quedat absolutament enrunat, a banda de cal Cornella i d’una altra casa, on hi viu una família, però el que és a dins del nucli, no hi queda absolutament res”. Obiols ha constatat que la vall ha quedat pràcticament despoblada i ha lamentat que “les actuacions que s’haurien d’haver fet aquests anys als pobles no s’ha fet; alguns probablement haurien desaparegut igualment, però altres potser no, i ara ens trobem amb situacions totalment irreversibles com la de Tost”.
L’escriptor ha afegit que “jo crec que ningú sap com arreglar això; hi hauria d’haver molt de debat, molt diàleg, molt treball al voltant d’aquest tema, però no n’hi ha prou”. Ha conclòs que “és evident que és impossible arribar a recuperar tots els pobles abandonats, però caldria debatre en profunditat què es pot arribar a salvar”.
Obiols ha estat, justament, qui ha encapçalat una visita guiada a les ruïnes de Tost. L’itinerari, que ha recordat els darrers habitants del poble, ha començat davant la casa que havia estat de la seva padrina, l’única que es manté dempeus.
A l’església de Sant Martí s’ha dut a terme una conferència de l’escriptor i naturalista Jordi Pasques, en què ha fet un repàs dels pobles abandonats del Pirineu, els orígens del seu despoblament i l’estat actual. La jornada ha clos amb el concert Muntanyes de vida de La Sonsoni, duet compost per Pep Lizandra i Elies Porter.