REDACCIÓ. (Llessui).- L’Ecomuseu dels pastors de la vall d’Àssua, a Llessui (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici), i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, juntament amb el mestre artesà Eduard Marín, que regenta el taller de cuir Artetu a Peramea, treballen des de fa anys en un projecte per recuperar la indumentària de pastor feta amb pell d’ovella. L’objectiu és triple, tal com explica Maria Pou, tècnica d’ús públic del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: “Evitar la seva desaparició en una època en què no es treballa el cuir com abans, posar en valor la cultura dels pastors i donar a conèixer aquest llegat de l’alta muntanya”.

En el projecte de recerca i recreació de totes les peces el paper d’Eduard Marin ha estat “imprescindible”, com explica Pou, ja que queden pocs testimonis i en la majoria dels casos superen els 80 anys. Tanmateix, actualment ja disposen de gran part de les peces que els pastors utilitzaven en el seu dia a dia com la motxilla (única peça que es continua elaborant com antuvi), el pelló, la cuera, el culero, l’embós o el davantal, recreats per Marin a partir d’antics pastors.
La previsió, segons Pou, és obrir “una exposició permanent i exclusiva” a l’Ecomuseu dels pastors amb una vintena de peces antigues procedents de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, on també hi haurà referències escrites i gràfiques procedents del fons Ramon Violant i Simorra, l’etnògraf originari del Pallars Sobirà que va iniciar la recerca als anys 40 del segle passat als Pirineus. A més, i com explica Pou, la idea és “generar alguna activitat guiada i vinculada en exclusiva amb aquesta exposició” per fer-la més interactiva.