REDACCIÓ (Sort).- L’Ajuntament de Sort, a través del projecte que colidera, Sobirà Dinàmic, ha iniciat la primera fase del pla de dinamització de l’escorxador i la sala de desfer municipals. Aquesta etapa se centra a oferir assessorament a ramaders i ramaderes que volen vendre directament la seva carn.
De moment, vuit explotacions del Pallars Sobirà ja participen en aquest programa, que els ofereix suport expert gratuït per elaborar el seu pla de negoci i planificar la comercialització de la seva carn sense haver d’invertir en una sala de desfer pròpia.
El projecte té com a objectiu reforçar la rendibilitat de les explotacions i, alhora, promoure la venda de proximitat i la valorització de la carn de ramaderia extensiva. Un fet que considera clau per a la gestió del territori i la conservació dels ecosistemes.
Al 2024 es va fer un estudi de viabilitat, i segons les conclusions extretes, s’ha proposat el seu desplegament en dues fases. En primer lloc, la venda directa individual, que s’està treballant ara mateix, i que consisteix en assessorament personalitzat per a cada ramader i ramadera per a iniciar-se en la venda directa. I en segon lloc, la venda col·lectiva amb marca de territori, que preveu la coordinació de diverses explotacions per comercialitzar conjuntament la carn sota una marca territorial. Aquesta segona fase s’implementarà més endavant.
Escorxador i sala de desfer municipals
Pel que fa a la gestió de les instal·lacions, l’Ajuntament de Sort preveu treure a licitació l’equipament tan bon punt es garanteixi el finançament necessari. En aquest sentit, s’estan realitzant reunions amb altres administracions per assegurar-ne la implicació.
Paral·lelament, s’estan duent a terme actuacions de modernització de les instal·lacions per millorar-ne l’eficiència, la seguretat alimentària i la sostenibilitat. Aquestes millores han de permetre oferir un servei de més qualitat als seus usuaris.
El projecte s’inclou dins del Pla Estratègic Sobirà 20-30 i és considerat una aposta clau per al futur de la comarca, tant per la diversificació econòmica i la creació de llocs de treball com per la sensibilització de la població sobre el valor de la carn local i els beneficis de consumir productes saludables, sostenibles i de proximitat.
Actualment, el projecte compta, a més de l’Ajuntament de Sort, amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.


