REDACCIÓ.- (Ribera de Cardós).- El Centre de Restauració de Béns mobles de Catalunya (CRBMC) i l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (ESCRBCC) han restaurat les pintures del Monument de Setmana Santa de l’Església de Santa Maria de Cardós, propietat del Bisbat d’Urgell. Les pintures sobre tela restaurades formen part d’un dels pocs monuments de Setmana Santa que han arribat a l’actualitat,
La intervenció de conservació-restauració de les pintures s’ha fet, d’una banda a l’ESCRBCC, amb la intervenció d’alumnat de l’especialitat de pintura sobre tela, i de l’altra al CRBMC, a Valldoreix, amb alumnat de grau en pràctiques curriculars.
Aquestes pintures, testimoni excepcional de l’escenografia litúrgica, tant des del punt de vista del patrimoni material com immaterial, són un exemple de pintura barroca popular a Catalunya. Precisament, la participació de la població local ha estat determinant en el procés de conservació del conjunt i de muntatge i desmuntatge dels elements que formen part d’aquest destacat document patrimonial, i gràcies als successius rectors de la parròquia de Ribera de Cardós.
Procés de conservació-restauració
Les pintures mostraven alteracions i degradacions per l’atac d’insectes o trencaments i deformacions d’alguns llistons que subjecten les teles. Pel que fa a la capa pictòrica, hi havia pèrdues i despreniments, a més de brutícia i taques produïdes per la humitat. L’objectiu ha estat el d’estabilitzar les obres i millorar-ne la lectura, i s’ha dut a terme seguint els criteris de mínima intervenció, compatibilitat dels materials, reversibilitat dels elements afegits i màxim respecte als elements existents.
Monuments de Setmana Santa
Els monuments de Setmana Santa formen part del llegat que la tradició cristiana ha deixat fortament arrelat a Catalunya. L’origen d’aquests monuments prové de l’Edat Mitjana i el Renaixement, tot i que el seu ús màxim va ser a partir del Concili de Trento i especialment durant els segles del Barroc. Eren escenografies que es muntaven per Setmana Santa, a l’altar major o una capella secundària, i que representaven escenes de la passió de Crist per acompanyar la litúrgia del dijous i divendres sant. Generalment es tracta d’una estructura arquitectònica, de tipologia variable, constituïda per teles i fustes pintades i elements decoratius que sovint evoquen espais ficticis, dissenyats expressament per a ser muntats i desmuntats en pocs dies. El monument de Setmana Santa de la parròquia Santa Maria de Ribera de Cardós destaca per la seva complexitat tipològica i estructural. Les pintures intervingudes, que formen part dels 17 elements del conjunt exposats, representen el Sant Sopar, la Verònica, la Flagel·lació i la Coronació d’Espines.