JOFRE FIGUERAS DOY (Puigcerdà).- Prop d’un centenar de persones s’han aplegat aquest diumenge a Puigcerdà per commemorar el Tractat dels Pirineus, signat el 7 de novembre de 1659, en un acte que vol rememorar i denunciar les implicacions que va tenir aquest fet històric sobre la comarca de la Cerdanya i el conjunt de Catalunya. Es tracta d’una iniciativa de l’entitat Amics de Cerdanya i l’Institut d’Estudis Ceretans, que des de fa uns 30 anys, i coincidint amb l’efemèride, organitzen aquesta trobada a la plaça del Sol, on hi ha situat un monument en record d’aquest episodi.
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2022/11/Tractat-dels-Pirineus-2-300x233.jpg)
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2022/11/Tractat-dels-Pirineus-2-300x233.jpg)
En els parlaments, l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha manifestat que el Tractat dels Pirineus va ser “trist per Catalunya, però encara més per Cerdanya”, ja que va suposar l’annexió a França de la meitat nord de la comarca, així com del Rosselló, el Vallespir, el Conflent i el Capcir, sense tenir en compte el desig de la ciutadania. Alhora, Piñeira ha subratllat els avenços que s’han fet els darrers anys a l’hora de reforçar la consciència col·lectiva de comarca i en termes de cooperació transfronterera.
També s’ha fet la lectura d’un discurs escrit per l’exeurodiputat nord-català Miquel Mayol i s’han homenatjat figures com la de Salvador Torrent Masip, activista cerdà a qui està dedicat el memorial.
L’acte també ha comptat amb actuacions musicals del grup Escamot Groc, format per Josep Noguera, Pep Lizandra i Ramon Elias, i del Cor de la Capella Santa Maria de Puigcerdà. En l’organització hi han col·laborat Catalans Sense Fronteres, Ràdio Puigcerdà, Ràdio Arrels, Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Puigcerdà.