MARIA FORMENTI (Puigcerdà).- Prop de 900 comensals han assistit aquest dissabte a la 28a edició de la Festa del Trinxat, la cita gastronòmica més destacada de la vila i de la comarca. El sopar és sempre un aparador dels productes del territori amb el plat estrella com a protagonista.
Enguany, l’Ajuntament ha optat per donar-li encara més rellevància, convertint-lo en el plat principal. Un cop tastats els embotits i els formatges de la zona, els assistents han degustat un entrant de foie de galta de porc, i seguidament, el tradicional trinxat amb rosta, elaborat per una vintena de restauradors de l’Alta i la Baixa Cerdanya, coordinats per Cuina Pirinenca de Cerdanya.
Com ha explicat Esteve Marginet, membre del Cuina Pirinenca de Cerdanya, “nosaltres treballem sempre amb el que és la tradició del trinxat de Cerdanya, fet amb patata i col d’aquí, com s’ha fet tota la vida”. Una col que, segons Domingo Castells, una altre dels cuiners de Cuina Pirinenca de Cerdanya, “no està copada ni tancada, és com si fos un arbre al que li vas tallant les fulles”.
Les pastisseries de Puigcerdà, mentrestant, han estat les encarregades d’elaborar les postres, un any més, en aquest cas, braç de gitano de nata.
Prop d’un 70% dels assistents són de Cerdanya i la resta d’altres punts de Catalunya i França. Molts repeteixen cada any, atrets pel sopar, l’ambient i la música i ball en directe que s’allarga fins la matinada.
En els últims anys, el consistori li ha volgut donar un caire més popular, tot i que sempre hi assisteixen alguns polítics. En aquesta ocasió hi ha assistit el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Sílvia Romero, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, així com diversos diputats de la vegueria i alcaldes de diferents poblacions cerdanes.