REDACCIÓ (Barcelona).- L’escriptor barceloní establert a la Seu d’Urgell Pol Castellanos ha guanyat un premi Fiction Express 2023 per l’obra El rastre de la guineu, que ha estat votada per 100.000 estudiants que utilitzen la plataforma de lectura interactiva en català a Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Andorra. Precisament, Castellanos va escriure el llibre conjuntament amb estudiants dels Països Catalans.
Castellanos ha rebut el guardó de mans de Xavier Fina, director general de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura durant una gala celebrada a la Casa Rius de Barcelona, i en presència d’autoritats i actors del sector educatiu, cultural i empresarial catalanes, estatals i d’altres països on s’utilitza la plataforma.
En la categoria de novel·les en català, també van ser premiats Rubèn Montañà, Tanit Tubau i Víctor Panicello. A més, es van atorgar premis als millors autors en castellà i anglès.
El rastre de la guineu
L’obra premiada explica uns fets que van commocionar el poble de Brugent la nit de Sant Joan de 1997, quan cinc amics que havien acabat la secundària passarien junts el que seria l’últim estiu abans d’emprendre diferents camins. Aleshores, una amiga, la Duna, va desaparèixer sense deixar rastre, un fet que es podria desencallar 20 anys després.

Aquest no és el primer llibre ni guardó que rep Castellanos que, a més d’escriptor, és professor de llengua catalana en un institut de la Seu d’Urgell. El 2019 va debutar amb L’impostor de Viena (Estrella Polar), guardonat amb el premi Alba al Millor llibre fantàstic per a joves. La seva segona novel·la, L’assassina de Venècia (Estrella Polar, 2021), va ser guardonada amb el Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil, el Premi Protagonista Jove i el Premi 42 a la millor novel·la juvenil. Recentment, ha publicat La cara fosca de les llegendes (Estrella Polar, 2023), un recull amb les versions més terrorífiques dels contes de sempre.
Fiction Express
Cada divendres, i durant cinc setmanes, la plataforma publica un nou capítol de cada llibre en base a la continuació que voten els lectors. Aquests interactuen amb l’autor a través d’un fòrum on reflexionen sobre la trama i el seu tema central.
De la lectura i cocreació se’n deriven diverses propostes pedagògiques per als docents: un qüestionari, projectes lligats als llibres que treballen competències transversals i totes les dimensions de la llengua (escriptura, oralitat, etc.) i exercicis de vocabulari i comprensió lectora de cada capítol. Un cop cocreat el llibre, els estudiants poden votar què els ha semblat. D’aquí en surten els guanyadors dels premis anuals Fiction Express.
Aquest recurs digital permet als docents una fàcil avaluació dels resultats dels estudiants. Actualment, unes 350 escoles de Catalunya utilitzen Fiction Express a les assignatures de llengua. A tot el món, l’utilitzen més de 9.000 centres educatius de 60 països. Això es tradueix en 1.600.000 usuaris a tot el món.