Tremp acull aquest divendres i dissabte les jornades “Viu la ciència ciutadana”, coorganitzades per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Aquestes pretenen ser un punt de reunió de diferents projectes de ciència ciutadana centrats en el seguiment de la fauna autòctona del territori. D’aquesta manera, es vol apropar els diferents projectes i espècies a tota la ciutadania i animar a tothom a participar-hi tot aprenent el seu funcionament.
Des de l’Àrea de formació i divulgació de l’ICO, Marina Cuito, ha explicat que “la ciència ciutadana consisteix en el fet que qualsevol persona amb una mínima formació faci ciència, és a dir en observar el nostre entorn, estudiar-lo i analitzar-lo”. Així, ha apuntat, “no necessites fer una carrera de biologia, sinó que un dels nostres biòlegs t’explica el que has de fer, de manera que, simplement has d’anar observant la natura i, amb una metodologia estandarditzada, recollir les dades i, d’aquesta manera, fer ciència”.

Per poder fer ciència ciutadana, però, cal que la ciutadania participi en els projectes que s’impulsen en aquest àmbit. En aquest sentit, Cuito ha remarcat que “sovint ens passa que a l’Àrea Metropolitana de Barcelona tenim a molts participants, però a mesura que ens n’allunyem, menys gent participa i, en canvi, és on més natura hi ha”. Aquesta jornada a Tremp, doncs, el que pretén és donar a conèixer a la gent del Pallars tant la ciència ciutadana com els projectes que es poden dur a terme.
Les diferents activitats organitzades en el marc d’aquestes jornades han permès observar i treballar l’àmbit dels ocells, les papallones, els ratpenats i els petits mamífers. Algunes d’elles s’han dut a terme al mateix àmbit urbà de Tremp i altres s’han desenvolupat al camp.