MARIA FORMENTI (Alp).- Turisme Cerdanya ha impulsat un nou projecte per posar en valor els miradors de la comarca, un mapa virtual que busca destacar els paisatges singulars de la regió i promoure el turisme sostenible i accessible. Finançat amb la recaptació de la taxa turística, el projecte inclou la identificació i promoció de 20 punts d’observació, un per cada municipi, i tres més ubicats a les entitats municipals descentralitzades.
El projecte neix, com explica Mari Jiménez, tècnica de Turisme de Cerdanya, “a partir de les consultes de l’Oficina de Turisme, on ens trobem que alguns visitants amb dificultats de mobilitat busquen propostes a les quals es pugui arribar en cotxe”. Quant al la preparació del mapa, Jiménez afegeix que “va ser relativament fàcil perquè la matèria primera ja la teníem, que són els impressionants miradors i paisatges, i el que hem fet es posar-los en valor i donar-los a conèixer”.
En el mapa vidual, disponible al web de Turisme Cerdanya, es pot trobar informació sobre la seva accessibilitat, estat dels equipaments i alguns dels punts destacats que es poden observar des de cada mirador.
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2025/02/IMG_20250207_WA0019_OK__1738946303_77911-300x169.jpg)
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2025/02/IMG_20250207_WA0019_OK__1738946303_77911-300x169.jpg)
Aquesta iniciativa vol oferir als visitants una experiència que els connecti amb la natura i el patrimoni paisatgístic de la comarca. Per aconseguir-ho, segons detalla Jiménez, “vam decidir que el més important era fer un recull d’informació imprescindible pels visitants, com per exemple si al mirador es pot arribar només caminant o en cotxe, les coordenades, així com algunes imatges perquè la gent tingués un tastet abans d’anar-hi”.
Es calcula que a Cerdanya hi ha uns 200 miradors i ara s’ha fet una primera selecció. En una segona fase, estan previstes millores als accessos per a persones amb mobilitat reduïda, la instal·lació de taules d’observació en relleu, destinades a persones cegues, i d’unes planxes amb codis QR per poder accedir a continguts auditius en quatre idiomes. També es duran a terme actuacions per garantir la seguretat i confort dels visitants, com la instal·lació de baranes i la reparació de passeres.
Alguns dels miradors inclosos al projecte són el mirador del Castell de Llívia; el Campanar de l’església de Santa Maria, a Puigcerdà; el mirador de Roques d’Engràcia, a Fontanals de Cerdanya, o la Torre d’Escobairó, a Alp.
A través d’aquesta iniciativa, Cerdanya busca consolidar la seva oferta de turisme de natura, i posicionar-se com un exemple de turisme sostenible i inclusiu, tot promovent el respecte i la conservació del patrimoni natural.