Aquest dijous s’ha fet pública la creació d’una plataforma contrària als Jocs Olímpics d’Hivern, també a l’Aragó, anomenada STOP JJOO Aragón. Tal com ha donat a conèixer la plataforma catalana Stop JJOO, la seva homòloga aragonesa es presenta amb un manifest que, sota el lema “Por un Pirineo Vivo, por nuestro futuro ¡STOPJJOO!”, busca les màximes adhesions possibles i que demana tres punts bàsics: la retirada de la candidatura i el seu enterrament definitiu, així com aturar els projectes d’ampliació de les pistes d’esquí de Canal Roya i la vall de Castanesa i, finalment, dirigir les inversions econòmiques cap a un model basat a cobrir les necessitats del territori i de la població pirinenca.
Des d’STOP JJOO han assenyalat que donen “tot el suport a les companyes de l’Aragó, ja que mentre els polítics no es posen d’acord per repartir-se el suposat pastís olímpic, la gent s’organitza i s’uneix més enllà de les fronteres administratives per anar a la una i enterrar definitivament la candidatura dels Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern Pirineu 2030 i establir les bases per un nou model socioeconòmic i territorial per la gent del Pirineu”.
Crítiques als informes fets públics
D’altra banda, aquest dimecres la Generalitat ha fet públics uns informes que es van encarregar la passada legislatura per analitzar la viabilitat d’uns Jocs Olímpics d’Hivern. Es tracta d’uns documents tècnics que no s’han acabat aplicant, ja que finalment la candidatura que ha acordat el COE és conjunta amb l’Aragó. La Generalitat els ha fet públics ara després que diversos grups parlamentaris ho demanessin.
Des de la Plataforma STOP JJOO, però, han reclamat que es publiquin els informes actuals, lamentant que els que s’han donat a conèixer són antics. El projecte que ara s’ha publicat, asseguren des de la plataforma, és que “en reiterades vegades la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha comunicat a la Plataforma que no és el que el present govern té per la candidatura olímpica”.
Des de la plataforma, doncs, reclamen que es facin públics els informes de la proposta olímpica actual. Creuen que si no es publiquen és perquè “no hi ha cap estudi d’impacte ambiental, ni d’impacte socioeconòmic ni pressupost en ferm” i que el que se cerca “és la confusió i la desinformació entre la població”.