Els efectes de la guerra a Ucraïna, la pandèmia i el canvi climàtic sobre el turisme han estat tres dels grans temes que s’han tractat aquest dimecres a l’onzè Congrés de Turisme de Neu i Muntanya, que es desenvolupa a Andorra entre avui i divendres.
En l’àmbit del canvi climàtic, un dels principals missatges que s’han llançat ha estat que el futur del turisme en territoris de neu i muntanya passa per la sostenibilitat. Ho han dit tant el ministre de Turisme i Telecomunicacions d’Andorra, Jordi Torres, com el secretari general de l’Organització Mundial del Turisme, Zurab Pololikashvili, després d’inaugurar el congrés.
Si bé el secretari de l’OMT ha parlat d’Andorra com un destí de referència que ja ha aconseguit convertir-se en un pol d’atracció del turisme de gener a desembre, igualment ha apuntat que ara s’ha d’encaminar cap a la sostenibilitat, un guant que Torres ha recollit i sobre el qual ha assegurat que cal caminar plegats. Així, el ministre ha deixat clar que “el turisme no s’entén sense la sostenibilitat” i ha assegurat que “el canvi climàtic sabem que hi és i serà un company de viatge, de manera que ens haurem d’adaptar per fer que ens afecti el mínim possible”.
Efectes de la guerra
De tota manera, al repte de la sostenibilitat cal sumar-n’hi dos altres que ha mencionat el mateix Pololikashvili, com són la pandèmia del coronavirus, de la qual afortunadament comença a sortir-se’n, i l’acabada d’esclatar guerra a Ucraïna. Sobre aquesta darrera, el secretari general de l’OMT ha admès que encara és d’hora per saber quin serà el veritable impacte sobre el turisme, però ja ha alertat de la pèrdua dels mercats rus i ucraïnès, que en el cas del primer ha xifrat en una caiguda entorn del 70 o 80%.

En aquest sentit, ha apuntat que l’efecte de la guerra es notarà en dues qüestions: “d’una banda, en la mentalitat de la gent, perquè els turistes tenen por de sortir dels seus països perquè no saben quan ni com podran tornar”. L’altre element és que “Rússia és un emissor de turisme molt important a Europa i Ucraïna també, amb un 10 o 20% de la població que hi solia viatjar”.
Pololikashvili també s’ha referit a l’augment dels preus derivat de la crisi energètica tot assegurant que inevitablement afectarà diversos àmbits: “hi ha unes estimacions que diuen que els preus pujaran per la qüestió dels oleoductes i això afectarà a tot el sector, perquè els transports impacten en l’alimentació i en els hotels. Això farà que tot plegat s’encareixi a curt i a llarg termini, tot i que encara és difícil parlar de números, perquè guerra ha començat fa poc; a l’estiu veurem quina és la dinàmica de preus”.

Ara bé, segons ha remarcat ell mateix, el congrés que s’ha inaugurat avui representa una oportunitat per reiniciar el turisme i el ministre Torres ha afegit que el fet que pugui ser presencial permetrà compartir experiències i fer aflorar nous projectes entre els més de 300 participants, entre els quals hi ha importants delegacions provinents del Kazakhstan, Bulgària, Grècia o l’Aràbia Saudita.
Reptes de les destinacions de muntanya
Durant aquest matí ja s’ha realitzat una ponència magistral sobre innovació i sostenibilitat i una taula rodona per parlar dels reptes de futur que afronten les destinacions de muntanya. Mentrestant, a la tarda hi ha prevista una xerrada sobre com entendre el turisme de muntanya a través de les dades i una primera sessió de treball de transformació digital i turisme de futur, a més de la presentació del darrer informe de l’OMT sobre el turisme de muntanya sostenible.
Per últim, ja pensant en la següent edició, el secretari general de l’organisme internacional ha aprofitat l’acte inaugural per avançar que d’aquí a dos anys volen incorporar els conceptes d’spa i benestar al congrés per continuar innovant i abraçant altres àmbits que permetin captar més públic i oportunitats.