El celler Llivins i el Museu de Llívia repeteixen l’experiència de l’any passat i oferiran, aquest estiu, una visita guiada conjunta que han batejat amb el nom de “Vins amb història”. L’èxit i la bona acollida de la iniciativa del 2021 ha fet que empresa i museu hagin convingut en ampliar el nombre de visites. Així, enguany, hi haurà dues visites que estan programades pels dies 12 i 19 d’agost. L’activitat comença a les 10 de matí al Museu de Llívia.
Per a inscriure’s cal adreçar-se a l’oficina del museu o trucar al número de telèfon 972 89 63 13. Les visites estan limitades a un màxim de 25 persones. El preu és de 12 euros i inclou, a banda de l’entrada lliure al museu per a la resta del dia —i que permet als participants poder veure les altres col·leccions que té l’equipament cultural— i un tast del vi Blanc DNEU comentat pels enòlegs del celler.
“Vins amb història” dona a conèixer la col·lecció del museu des d’una altra perspectiva, centrada en l’evolució històrica de la vinya, la producció i el consum de vi a la comarca i la relació estreta que mantenien els farmacèutics amb l’enologia. El museu de Llívia conserva diversos objectes farmacèutics que també han tingut una aplicació a l’enologia.

La visita començarà al museu, on s’explicaran diferents aspectes com ara l’evolució del clima des de fa aproximadament 25.000 anys i com això ha fet que en moments concrets la vinya retrocedeixi o avanci. També com els cerdans, davant d’un clima hostil per a la vinya, i davant d’un aliment d’importància bàsica, se les han empescat per conrear-la i com s’ho han fet per importar, conservar i distribuir el vi, o bé gravar-lo amb impostos o regular-ne la venda. Finalment, es posarà en relleu l’estreta relació entre l’enologia i la farmàcia.
Després d’aquesta introducció, els visitants sortiran en direcció al celler Llivins, on els enòlegs de l’empresa els explicaran les característiques de les instal·lacions i la recuperació de la vinya que s’està fent a Llívia i altres indrets de Cerdanya. En acabat, s’oferirà un tast del vi Blanc DNEU comentat pels enòlegs del celler.


