GUILLEM LLUCH TORRES (Fórnols).- La vall de la Vansa i Tuixent s’ha tornat a omplir aquest cap de setmana, amb motiu de la 23a Festa i Fira de les Trementinaires, que enguany s’ha avançat uns dies per no coincidir amb les eleccions municipals del 28 de maig. De fet, els actes han començat ja divendres al vespre a Josa de Cadí, amb una xerrada de plantes remeieres; el recorregut teatralitzat Josa en temps de trementinaires, en el transcurs del qual s’han inaugurat les plaques identificatives de les trementinaires que hi havia hagut al poble, i un “sopar de trementinaires” amb herbes aromàtiques de la vall, entre altres activitats.
Dissabte al matí, mentrestant, han tingut lloc dos itineraris botànics paral·lels, un a la vall de Mola i l’altre entorn de Fórnols. En aquest mateix poble s’ha dut a terme també la visita teatralitzada ‘Fórnols en temps de trementinaires’, que ha inclòs igualment la descoberta de plaques a les cases i que ha congregat a prop d’un centenar de persones, que han omplert de gom a gom els carrers del petit poble.

En aquest sentit, una de les integrants de l’organització de la festa i veïna de Fórnols, Mercè Valls, ha apuntat que “realment ens ha sorprès tanta gent, però el cert és que la festa convoca cada vegada a més persones”. En aquest sentit, ha posat en valor que el centenar llarg de persones ha seguit tot el recorregut i s’ha quedat al tastet final de productes de la vall, i ha celebrat que “els veïns i veïnes del poble de Fórnols s’han bolcat en l’organització d’aquest acte”.
Una festa que cada cop va a més
En relació a la gran afluència de públic, en aquest i en molts altres actes del programa, Valls ha admès que l’interès dels visitants “cada cop va a més, i això ens sembla molt interessant i molt maco, però a la vegada també és un risc i hem de veure com ho acabem gestionant”. Per sort, ha afegit, “tenim moltes activitats repartides per tota la vall, perquè l’avantatge és que aquesta és molt ampla i té molts nuclis, així que és qüestió de repartir-ho una mica”.
De fet, com que cada any es van assenyalant amb plaques les cases on hi havia hagut trementinaires, gràcies a la tasca de recerca que van fent des del Museu de les Trementinaires, Valls assegura que això facilita poder organitzar activitats i rutes repartides per pobles diferents. Tot plegat, conclou, amb l’objectiu “que no es perdi la tradició de les trementinaires, gràcies a la feina que fa el Museu i els dos ajuntaments de la vall”.
A banda de les nombroses activitats realitzades en el marc de la festa a diversos pobles i al mateix Museu, l’altre gran atractiu ha estat, un cop més, la Fira d’Herbes Remeieres i Productes Naturals, que s’ha fet aquest diumenge a Tuixent, amb la presència de més de quaranta artesans. Tot i que la pluja ha amenaçat algunes de les activitats, finalment tot el programa s’ha pogut mantenir amb força normalitat.