Close Menu
    Més notícies

    El Niu de l’Àliga reobre aquest cap de setmana totalment reformat després de quatre mesos d’obres

    desembre 17, 2025

    Delimitat l’entorn de protecció de les pintures rupestres del Roc del Rumbau de Peramola

    desembre 17, 2025

    La Balada de l’Hivern omple l’Espai Joan Perelada i aixeca una gran ovació del públic

    desembre 17, 2025

    Una jornada a Sort reivindica el pastoralisme com a eina de gestió forestal

    desembre 16, 2025

    El circuit circular de Tuixent-La Vansa és molt ben rebut per debutants de l’esquí nòrdic

    desembre 16, 2025

    Els minairons omplen de màgia escoles i llars d’infants de la Seu d’Urgell

    desembre 16, 2025
    Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
    Últimes notícies:
    • El Niu de l’Àliga reobre aquest cap de setmana totalment reformat després de quatre mesos d’obres
    • Delimitat l’entorn de protecció de les pintures rupestres del Roc del Rumbau de Peramola
    • La Balada de l’Hivern omple l’Espai Joan Perelada i aixeca una gran ovació del públic
    • Una jornada a Sort reivindica el pastoralisme com a eina de gestió forestal
    • El circuit circular de Tuixent-La Vansa és molt ben rebut per debutants de l’esquí nòrdic
    • Els minairons omplen de màgia escoles i llars d’infants de la Seu d’Urgell
    • Un text sobre superar les pors guanya el primer premi del concurs de microrelats de Sant Sebastià
    • La Fira de Sant Tomàs de Tremp comptarà amb una trentena de parades aquest dissabte
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Successos
    • Medi ambient
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • agenda
    • Opinió
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Home»Societat»L’Escola de Cuina del Pallars aconsegueix el distintiu Slow Food Catalunya
    Societat

    L’Escola de Cuina del Pallars aconsegueix el distintiu Slow Food Catalunya

    Carme Ruscalleda va apadrinar l’acte de lliurament dels distintius a 53 restaurants, 25 menjadors escolars i dues escoles de cuina
    abril 30, 2024
    L'Escola d'Hoteleria del Pallars, guanyadora del distintiu Slow Food Catalunya./Pere Català.

    REDACCIÓ. (Sant Sadurní d’Anoia).- L’Escola d’Hoteleria del Pallars, a l’Institut Hug Roger III de Sort, ha entrat en la història del col·lectiu Slow Food en convertir-se, juntament amb l’Escola de Cuina de Tona, en la primera a aconseguir el distintiu Slow Food Km0, un segell de qualitat que certifica que a l’escola s’aposta per allò que és bo, net i just. Representa, a més, un gran pas, ja que reconeix la feina ben feta d’aquestes cuines on es formen els joves que en el futur poden marcar la cuina professional catalana.

    La xef Carme Ruscalleda va apadrinar l’esdeveniment./Pere Català.

    La recepció del distintiu es va fer oficial aquest dilluns a Sant Sadurní d’Anoia, durant la trobada anual dels cuiners i cuineres que formen part del col·lectiu Slow Food Catalunya. La trobada va incloure l’acte d’entrega del distintiu que els acredita com a membres de l’associació, una jornada que va presidir el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, juntament amb l’alcalde del municipi, Pere Campos, i que va estar apadrinada per la xef Carme Ruscalleda.

    Enguany, s’han sumat al grup vuit nous restaurants, un menjador escolar, i com a gran novetat, s’ha donat la benvinguda al paraigua Slow Food Km0 a dues escoles d’hostaleria, l’Escola d’Hostaleria d’Osona (Tona) i l’Escola d’Hostaleria del Pallars (Sort). En total, són 53 restaurants, 25 menjadors escolars i dues escoles de cuina amb el distintiu Slow Food Catalunya.

    Els nous membres del moviment slow food Catalunya són la pizzeria gurmet napolitana Marghe 1889, de Terrassa i de Girona; el restaurant Deltaic, de La Cava-Deltebre; Cúmul Restaurant, de Montblanc; Les Nenes Bar, de Canet de Mar; Yumyum, de Sant Esteve del Monestir-Rosselló; el restaurant de l’Escola d’Hostaleria d’Osona, de Tona; i el restaurant pedagògic Escola d’Hoteleria del Pallars, de Sort. També s’ha incorporat un nou menjador escolar, l’Escola Tiziana, de Tiana, que s’hi suma als 24 menjadors que ja en formaven part del col·lectiu.

    Slow Food Catalunya, cuina ecològica i de proximitat

    Slow Food és una associació ecogastronòmica sense ànim de lucre, que neix per a fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Fundada a Itàlia l’any 1989, actualment es troba representada en 122 països diferents. A Catalunya, els cuiners Slow Food, a més, han impulsat el projecte Km0, creat l’any 2008, i que defineix i comprova l’assoliment de certs compromisos que assumeix el xef en relació amb la filosofia del bo, net i just.

    Però, què vol dir ser Slow Food? Segons el seu Vademècum, “ser un restaurant Slow Food Catalunya vol dir cuinar plats de Km0 en els quals prioritzar la pagesia propera i ecològica, emprar aliments de temporada, evitar l’ús de transgènics, recuperar varietats en vies d’extinció, posar en valor espècies autòctones, i cuinar peix capturat de forma sostenible”.

    Els requisits per ser Slow Food són varis. Entre ells, ser avalat o proposat per algun dels membres. En cas de no tenir l’aval, durant els primers mesos, el nou membre tindrà un “padrí” per a rebre assessorament i acompanyament. També, s’ha de disposar d’un mínim de sis o més plats Km0 a la carta (que han d’estar elaborats amb productes ecològics comprats directament a productors d’un radi inferior a 100 Km). També, s’ha de comprar de forma directa a un mínim de 8 productors locals que es trobin en un radi inferior a 100 Km. S’han de fer servir a les cuines productes protegits per l’Arca del Gust d’Slow Food. La carta de vins també ha de comptar amb una gran representació de vins locals. I s’ha de reduir al màxim la generació de residus i fomentar el reciclatge, així com apostar per l’ús d’energies renovables.

    Des que un establiment demana “formar part del col·lectiu” poden passar entre 6 i 12 mesos, ja que s’ha de certificar i comprovar que es compleixen amb aquests requisits. El grup de ‘Sàpiens’, els més veterans de cada zona o regió, són els encarregats de fer aquest seguiment i de coordinar els adherits de la zona. Perquè, de fet, amb el temps, els restaurants han de tendir a ser Km0 al 100%.

    En el cas de les escoles de cuina i els menjadors escolars, els requisits varien, però sempre en el marc de la filosofia i el vademècum Slow Food.

    Carme Ruscalleda Escola d'Hoteleria del Pallars Slow Food Catalunya Sort
    Share. Facebook WhatsApp Twitter Email LinkedIn Telegram

    TAMBÉ ET POT INTERESSAR

    Una jornada a Sort reivindica el pastoralisme com a eina de gestió forestal

    desembre 16, 2025

    La Fira de Sant Tomàs de Tremp comptarà amb una trentena de parades aquest dissabte

    desembre 16, 2025

    La Seu d’Urgell i la DGT signen un conveni per acollir el nou model d’exàmens de conduir

    desembre 15, 2025
    Segueix-nos
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    La teva opinió importa

    Aprofitaràs les primeres setmanes d'obertura de les estacions per anar a esquiar?
    21 Vots
    Vota

    Som el nou diari digital de l’Alt Pirineu. T’apropem l’actualitat de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, Cerdanya i els Pallars Jussà i Sobirà.

    Email : mbellera@cadenapirenaica.com
    Contacte: +34 653 14 37 29

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    últimes notícies

    El Niu de l’Àliga reobre aquest cap de setmana totalment reformat després de quatre mesos d’obres

    desembre 17, 2025

    Delimitat l’entorn de protecció de les pintures rupestres del Roc del Rumbau de Peramola

    desembre 17, 2025

    La Balada de l’Hivern omple l’Espai Joan Perelada i aixeca una gran ovació del públic

    desembre 17, 2025
    Publicacions més vistes

    Rescaten dues famílies que feien barranquisme a Bóixols perquè els nens no podien continuar per cansament i fred

    maig 13, 202317.972

    Denuncien l’obertura d’una pista de més de 300 metres de llarg en una zona boscosa protegida de Coll de Nargó

    setembre 5, 202317.128

    Un veí de Puigcerdà deixa en herència 7,2 MEUR a la Residència i a l’Hospital de Cerdanya

    desembre 20, 20229.415
    Pirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    • Avís legal
    • Cookies
    © 2025 Pirineus Digital - Cadena Pirenaica.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.