GUILLEM LLUCH TORRES (Castell de Mur).- La campanya d’excavacions que s’ha dut a terme aquest mes de setembre al costat del castell de Mur, al Pallars Jussà, ha permès constatar que al segle IX ja hi havia un poblat a la zona. Es tracta d’una data força anterior a la construcció de l’actual castell, que és del segle XI. La constatació s’ha fet gràcies a la troballa de restes de ceràmica d’època carolíngia, que daten d’aquella època.

Els treballs han anat a càrrec de l’equip del Laboratori d’Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona (LAMUB). L’arqueòloga i codirectora de l’excavació, Marta Sancho, ha explicat que aquesta és la primera excavació que s’ha fet a la zona després de gairebé 20 anys i que s’ha realitzat “amb la voluntat de trobar el nucli d’hàbitat que estaria relacionat amb el castell de Mur”.
El motiu, ha indicat, és que “no se sabia si hi havia o no hi havia hàbitat; nosaltres pensàvem que sí, però les recerques ens havien portat per altres camins i fins ara no hi hem tornat”. Tot plegat, de fet, es va reprendre l’any 2021, “quan es van fer unes prospeccions geofísiques per veure si hi havia resposta sota terra que constatés que podien haver-hi estructures”. Com que es va constatar que n’hi havia, es va fer una petita cala de prospecció a la zona i, a partir d’aquella informació, s’ha decidit actuar en dues zones.
Tal com ha explicat l’altra codirectora de l’excavació, Bet Mallofré, d’una banda, s’ha excavat al costat del mur Ciclòpic, una construcció que ja donava moltes pistes de la presència d’un hàbitat a la zona i que, de fet, ja se sabia que era anterior a la construcció del castell actual. En aquesta zona s’ha pogut baixar fins als nivells més baixos i arribar fins a la base de l’assentament, on s’hi ha trobat un mur mitger “amb només dues filades, de manera que està molt esgotat”.

D’altra banda, també s’ha actuat en una petita esplanada que hi ha al sud del castell. En aquest cas, s’ha fet una part a màquina i s’ha pogut arribar a una cavitat excavada a la roca i a l’estrat que, segons Mallofré “podria servir per ficar-hi una tina o també per fer de sitja”. Tot i això, ha indicat que “hem anat trobant materials, però encara no en podem saber la cronologia”.
Al mateix turó on hi ha el castell, però a la banda de la col·legiata de Santa Maria de Mur, ja s’hi havia documentat un hàbitat d’unes 100 cases. En el cas del que s’està documentant ara, Sancho no creu que tingui unes dimensions gaire superiors: “estem parlant d’una població màxima de 400 persones, a tot estirar”.
Futur element de visita
Ara, un cop fetes aquestes descobertes, l’equip haurà de decidir cap a on continua les prospeccions. L’objectiu, ha detallat Sancho, és, d’una banda, continuar recollint informació per datar de forma més exacta el poblat i, de l’altra, “poder recuperar una part d’aquestes estructures i completar la patrimonialització del conjunt de Mur amb la part d’hàbitat que hi faltava”. En aquest sentit, ha remarcat que “hi tenim el castell, per tant, el poder civil, la col·legiata, que és el poder eclesiàstic, i ens falta l’hàbitat, que sabem que hi és i que estaria bé incorporar com a element de la visita”.
L’excavació ha estat possible gràcies al suport del Departament de Cultura, del Geoparc Orígens, del Consell Comarcal del Pallars Jussà i de l’Ajuntament de Castell de Mur.