L’Arxiu Comarcal de Cerdanya i el Grup de Recerca han convocat la cinquena edició de les Jornades d’Estudis Comarcals, que se celebraran el 15 d’octubre al Museu Cerdà de Puigcerdà. Es tracta d’unes jornades de periodicitat biennal que pretenen fomentar la recerca científica creant un espai de trobada i intercanvi per a totes aquelles persones que fan investigació sobre la comarca.
Així, doncs, els seus organitzadors han fet una crida a la participació a través de la presentació de comunicacions que poden ser de qualsevol temàtica. La directora de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, Erola Simon, ha explicat que “el que volem és que la gent que està fent recerca a la comarca tingui temps de presentar les seves propostes de comunicació”. Pel que fa a la temàtica de les comunicacions, ha apuntat que aquesta és diversa “sempre que sigui recerca nova, és a dir d’aspectes que no s’hagin parlat anteriorment”. Tot i que no es limita la temàtica, Simon sí que admet que “normalment els temes solen ser d’arqueologia i d’història, però també hi ha articles o comunicacions sobre aspectes de natura, fauna i flora”.
L’èxit d’assistència de les quatre darreres edicions, amb una vuitantena de persones en cada ocasió, indica que la recerca sobre Cerdanya és ben viva i que els investigadors aprofiten l’existència d’aquesta plataforma per a la difusió dels seus treballs.

En aquest sentit, Simon assenyala que “es fa molta recerca, de fet fa una setmana que hem començat a difondre que farem les jornades a l’octubre i ja tenim una llista de propostes”. Aquestes jornades, afegeix, “serveixen perquè la gent que fa recerca la pugui difondre, no deixa de ser un espai que la gent aprofita per comunicar allò que investiga i també un lloc de trobada entre les persones que investiguen i que moltes vegades col·laboren entre elles”.
Per participar en les jornades cal enviar un resum del treball de recerca abans del dia 15 de setembre de 2022 a l’adreça grup@recercacerdanya.org. Els resums han de tenir una extensió aproximada d’entre 500 i 1000 caràcters.
Les comunicacions es presentaran en blocs segons l’àmbit científic. Les intervencions tindran una durada d’entre 10 i 15 minuts i es reservarà un espai de temps per al debat al final de cada bloc.
A banda de poder-se veure presencialment, el contingut de les jornades es podrà veure després en línia. Posteriorment, els investigadors hauran d’enviar el seu article que serà publicat l’any vinent al cinquè número de la revista ERA. Durant la clausura de les Jornades es lliurarà el Premi Josep Egozcue honorífic a Oriol Mercadal.