JOSE BERGÉS (Ginestarre).- Unes 14 persones, entre tècnics mediambientals, enginyers i treballadors forestals, han participat aquesta setmana, al Pallars Sobirà, en uns cursos de bioenginyeria que volen donar a conèixer una forma d’economia circular i de proximitat que fomenta l’aprofitament dels recursos forestals i de la natura en obres d’enginyeria civil. Aquest curs és la primera activitat del nou Centre Promotor de la Bioenginyeria del Paisatge dels Pirineus, pioner a l’Estat Espanyol.
Segons ha explicat Andreu González, director del projecte Boscos de Muntanya, fundació impulsora de la iniciativa, “l’entitat té dos parts, una de capacitació, amb els cursos de formació, i una altra de promoció, perquè volem que el Pirineu esdevingui una oportunitat de bioeconomia”. González ha afegit que “el bosc és un actiu que costa que sigui profitós pels ajuntaments i aquesta és una nova fórmula de generar oportunitats de productes més enllà de la fusta tradicional”.
Paola Sangalli, presidenta de la Federació Europa de Bioenginyeria i Paisatge, ha comentat que “existeixen altres exemples com les escoles que hi ha als Alps, però la millor manera d’aprendre és sobre el terreny, la bioenginyeria no es projecta només a l’oficina”, i ha afegit que per això “aquesta iniciativa que ensenya amb tallers pràctics la part teòrica és tan bona”.
A més, des del Projecte Boscos de Muntanya es remarca que amb les actuacions realitzades durant el curs es pot veure com s’aconsegueix aquesta meta econòmica amb una mínima petjada ecològica que se suma als beneficis per la natura. En aquest cas, la neteja de boscos afavoreix l’hàbitat del gall fer, una espècie en perill d’extinció.